Magazin 06.12.2015.

Ovaj trik tjera ljude da rade ono što vi želite!

ČITANJE: 1 minuta
Manipulacija
Mnoštvo je knjiga za samopomoć, lajf koučeva i ostalih “institucija” koje nude pregršt savjeta kako da podignete samopuzdanje, da djelujete odlučno – ukratko da istrenirate moć.

Ali šta o svemu tome kaže nauka? Psiholozi su dokazali da je dovoljna jedna jednostavna strategija, koju ne treba vježbati, ne zahtjeva odricanje niti vas prisiljava da budete gad prema drugima.

Tehnika koju su razvili doktori nauka Gevin Kildaf i Adam Galinski svodi se na to da se prisjetite trenutka u kojem ste se osjećali moćno, a njihov pristup je i naučno dokazan. Istraživači su podjielili ispitanike u tri grupe – jedna je trebalo da se prisjeti situacije u kojoj su drugi imali moć nad njima, druga se trebalo da se sjeti situacije u kojoj su uticali na druge, dok je kontrolna grupa samo trebalo da opiše posljednju kupovinu.

Potom su ih spojili i dali im zadatak da odglume scenario preživljavanja na Arktiku. Nakon toga je trebalo međusobno da se ocijene, procijene ko je imao koliki uticaj u grupi i slično. Za dva dana su se ponovo okupili i dobili novi zadatak – da osmisle organizaciju za zaštitu okoline. U obe situacije, grupom su rukovodili oni koji su se prisjećali trenutaka kada su bili moćni.

(tvbeta.rs)