Magazin 07.12.2016.

Ove Banjalučanke su jedine instruktorke najsenzualnijeg fitnesa u BiH

ČITANJE: 2 minute

Na adresi Jovana Dučića 23 u Banjaluci, krije se vjerovatno najsenzualniji oblik fitnesa od svih – S’ Factor. Kombinacijom joge, pilatesa i plesa oko šipke privlači sve veću pažnju i kao jedini ovakve vrste u Bosni i Hercegovini razbija sve predrasude i pomijera granice.

Za razliku od klasičnog plesa oko šipke, koji podrazumijeva akrobacije, S’ Factor je mnogo mirniji i obuhvata manje zahtjevne pokrete. Ova disciplina je kod nas pokrenuta u septembru prošle godine, a Anja Ćosić i Bojana Mačkić su od tada jedine instruktorke u BiH.

„Za ovaj vid fitnesa smo se odlučile jer volimo izazove, volimo da plešemo i volimo dobru energiju na treninzima. Nešto je drugačije i nije za svakoga, a ono što je najbitnije jeste da mi uživamo u tome što radimo“, tvrdi Anja.

sfactor-3

Trenutno S’ Factor pohađaju dvije grupe koje dvaput sedmično na treninzima uče osnove plesa oko šipke, ali se ujedno dobro zabavljaju. Trening traje jedan sat, a prema riječima naše sagovornice, najteži dio nije savladavanje tehnike plesa, već  oslobađanje od  predrasuda koje se za njega vežu. Da u tome uspijevaju, pokazuje i sve veći broj djevojaka koje su odlučile da im se pridruže.

„Do sada nismo imale negativnih komentara, uglavnom su to pozitivne reakcije. Naravno da još uvijek postoje predrasude i uglavnom to svi povezuju sa striptizom. Mi ne nastupamo, nego to radimo iz ličnog zadovoljstva. Mi smo još uvijek mala i zatvorena sredina za takvo nešto, ali probijamo led“, govori Anja.

Za razliku od drugih oblika fitnesa, vježbe koje se izvode na S’ Factoru  naglašavaju i oblikuju ženske obline, te utiču na držanje tijela. Kreirane su sa ciljem da žene spoznaju moć svog tijela, da je prihvate i istaknu.

„Potvrđene su mnogobrojne prednosti i djelotvoran uticaj koji ples oko šipke ima na razvoj tijela i kondicije. Osim što najviše utiče na trbušne mišiće jer koristimo vlastitu tjelesnu težinu kao rekvizit  prilikom vježbanja, ples oko šipke utiče i na cijelu muskulaturu ljudskog tijela, popravlja držanje i čini mišiće zategnutijim i izduženijim, a što je takođe bitno utiče na nivo vašeg samopouzdanja i depresiju“, govori nam Bojana i dodaje da  za ovaj sport nije presudna  fizička spremnost jer se ona stiče vremenom, te da im je najbitnije da se žene na treninzima opuste i zabave.

sfactor

Ističu da su sve zainteresovane žene  uvijek dobro došle, a od nedavno u ekipi imaju i jednog muškarca. U narednom periodu najavljuju mnoge novitete, poput povećanja broja šipki  i upisa novih članova. Takođe bi u Bosni i Hercegovini voljele osnovati savez  i tako pomoći u borbi za priznavanje plesa oko šipke kao olimpijskog sporta.

Više informacija o radu i planovima ovih djevojaka pronađite na njihovoj Facebook stranici.

sfactor-5

(eTrafika.net)