Magazin 28.02.2016.

Ove namirnice liječe svaku prehladu!

ČITANJE: 2 minute
pileca supa
Sezona prehlada je u punom jeku, a ako želite da se što prije oporavite onda morate da konzumirate ove namirnice, koje dokazano olakšavaju sve simptome prehlade.

Pileća supa

Domaća pileća supica ne liječi samo dušu nego i tijelo, pogotovo kada ste prehlađeni. Naime, poznato je da hrana bogata nutrijentima jača imuni sistem, a pileća supa s dodatkom raznog povrća u sebi sadrži stvari koje olakšavaju sve simptome prehlade.

Bijeli luk

Redovni konzumenti bijelog luka rijetko se susreću s prehladama zato što u organizmu imaju dodatnu količinu alicina, čudesnog jedinjenja koji se nalazi u bijelom luku i hrani imuni sistem.

Ovo povrće ima snažna antivirusna i antibakterijska svojstva zbog čega je idealno za liječenje svih vrsta infekcija, te ga tokom prehlade konzumirajte u sirovom stanju i brzo ćete ozdraviti.

Mrkva

Svi vitamini su veoma važni za zdravlje našeg organizma, ali vitamin A ima ključnu ulogu u održavanju snažnog imunog sastava. Zbog toga grickajte mrkvu kada ste prehlađeni jer je ona bogata ovim vitaminom. Ako je ne volite previše, jedite batat, bundevu ili kelj koji su takođe puni vitamina A.

Citrusi

Namirnice bogate vitaminom C bez sumnje će smanjiti trajanje prehlade i ubrzati oporavak. Citrusi poput narandže, limuna, limete i grejpa idealni su za borbu protiv prehlade.

Riba

Masna riba poput lososa, skuše i srdele tj. ona riba koja je puna zdravih omega 3 kiselina takođe je sjajan borac protiv raznih upala u organizmu.

Mlijeko

Prema velikom istraživanju koje je sprovedeno 2010. godine osobe s niskom količinom vitamina D u organizmu češće dobijaju prehlade. Mlijeko je dobar izvor ovog vitamina i dobro djeluje na cijeli organizam i sa jednom šoljicom ovog napitka unijećete dovoljnu količinu magnezijuma i kalcijuma.

(Vijesti.me)