Magazin 12.02.2016.

Ove namirnice možete koristiti umjesto soli

ČITANJE: 1 minuta
so
Previše unosa soli u organizam nije zdravo. Ako vam je slučajno nedostaje u kućanstvu, a volite začinjenu hranu, ne očajavajte. Postoje namirnice koje su dostojna zamjena za so. Donosimo top pet.

1. Čili papričica

Topao i ljut okus nota je koju u ustima ostavlja čili papričica. Ona obiluje ljekovitim svojstvima, a sasvim je sigurno da svojim snažnim ukusom mijenja potrebu za solju u hrani, osim u kuvanoj i svježoj, poput sendviča i salata.

 

2. Sjemenke suncokreta

Samo 50 grama ovog ploda zadovoljava dnevne potrebe za vitaminima E i B1, a samo 100 grama sjemenki zadovoljava dnevne potrebe organizma za manganom, bakrom, magnezijumom, natrijumom, fosforom i vitaminom B6. S obzirom na to da sadrže natrijum, bez problema ih možete dodavati bilo kom jelu umjesto soli.

 

3. Bijeli luk

Bijeli luk je izvrsna zamjena za so, a posebno osušeni u prahu. Mnogi ga koriste uz ribu i tjesteninu uz koje vrlo dobro ide, a treba imati na umu i njegova mnogobrojna ljekovita svojstva. Dodate li umjesto soli bijeli luk, osjetićete slankastu notu.

 

4. Bosiljak

Zeleni listovi bosiljka bogati su eteričnim uljima koji između niza sastojaka sadrže i natrijum, pa je bosiljak izvrsna zamjena za so. Dodajte ga pri kraju pripreme jela kako se ulja iz njegovog lišća ne bi uništila. Njegova slana nota će vas oduševiti.

 

5. Limunov sok

Ako nekoj salati ne dodate ni zrno soli, a dobro je zalijete limunovim sokom, oduševićete se, a so vam neće nedostajati.

(Dnevno.rs)