Magazin 30.11.2015.

Ove tri riječi mogu da ti sačuvaju vezu od propasti!

ČITANJE: 1 minuta
ljubav-par
Nevjerovatno je koliko nekoliko riječi može sve da promijeni. Posebno kada se radi o riječima kao što su “Šta ti misliš?”.

Prema Piteru Pirsonu, psihologu za veze, ova fraza može da vam pomogne u konverzaciji i potpuno promijeni dinamiku toka konverzacije.

– Zbog toga što ne možete da promijenite osobu sa kojom ste, možete da utičete na nju – rekao je on.

– Ukoliko neko kaže svom partneru: “Ti uopšte ne mariš kako se ja osjećam”, to je vrsta optužbe i njegov odgovor će da bude defanzivan – naveo je on.

A razmena defanzivnih rečenica neće nikuda da vas odvede. Vrijednost rečenice: “Šta ti misliš?” čak i na kraju konstatacije “Ti uopšte ne mariš kako se ja osjećam”, može znatno da promijeni kvalitet dijaloga koji vodite. Biće pažljiviji i produktivniji.

– Ukoliko postavite pitanje šta vaš partner misli o tome sa pravim tonom i facijalnom ekspresijom, vi pokazujete da ste zainteresovani za njegovu perspektivu. Ukoliko iznosite samo optužbe, nema naznake da marite za ono šta druga strana ima da kaže osim da se brani – istakao je on.

Ove tri riječi mogu da pretvore konflikt u kolaboraciju, demagogiju u demokratiju i pomažu da se konverzacija otvori na pravi način.

– Vrlo je jednostavno. Ukoliko se ljudi pod pritiskom sjete da kažu ove riječi, mogu da izbjegnu unakrsne optužbe.

(24sata.rs)