Magazin 16.09.2015.

Ovi simptomi mogu biti znak da imate rak!

ČITANJE: 4 minute
rak
Stručnjaci se slažu u tome da je za liječenje raka ključno da se otkrije na vrijeme, jer su tada šanse za izlječenje najveće.

Postoje neki simptomi koje nikako ne bi trebalo zanemariti, jer obraćanje pažnje na promjene u našem tijelu je od velikog značaja za pravovremenu detekciju raka.

Dr Bet Karlan, koja se bavi istraživanjem ove bolesti dugo vremena, savjetuje nas na koje simptome treba da obratimo pažnju.

– Ako su simptomi uporni i progresivni, odnosno, ako svako jutro kad se probudite osećate “nešto”, makar samo dvije nedjelje zaredom, trebalo bi da odete kod ljekara na pregled – kaže ona.

Rak jajnika

Za rak jajnika se dugo smatralo da je “tihi ubica” jer nema simptome, ali to nije tačno. Simptomi raka jajnika su bol u krstima i donjem stomaku u kombinaciji s nadimanjem, problemima s mokrenjem i pražnjenjem creva.

Bol u stomaku i donjem dijelu leđa može biti posljedica drugih bolesti ili kancera na nekom drugom organu, ali ako se ova kombinacija simptoma pojavljuje redovno i pritom postoji odstupanje od normalnog funkcionisanja organizma, treba se obratiti ljekaru.

Još jedan od indikatora je i krvarenje van redovnog ciklusa ili nakon menopauze, naravno, praćeno i već pomenutim simptomima.

Rak prostate

Poput raka jajnika, rak prostate je podmukla bolest čiji simptomi se mogu lako pomješati sa simptomima neke druge bolesti.

– Bol u leđima je čest uzrok nepokretnosti, ali jako mali broj muškaraca zna da to mogu biti i simptomi raka. Naročito rak prostate može da uzrokuje ove simptome u kostima kukova i donjeg dela leđa – piše “Healthline”.

Naravno, povremeni bolovi u leđima i mišićima ne treba da budu razlog za paniku, ali ako se bol stalno ponavlja, trebalo bi ispitati slučaj.

Rak prostate može biti i uzrok bolovima u preponama, kukovima i butinama, a uzrok tome može biti i rak testisa.

Rak testisa

Jedan od najboljih načina da otkrijete rak testisa jeste redovna kontrola koju možete da sprovedete sami.

– Ako primetite grudvicu ili bilo kakvu drugu promenu na svojim testisima, nemojte odlagati posetu ljekaru. Za razliku od raka prostate koji se sporo razvija, rak testisa može da naraste maltene preko noći – kaže dr Herbert Lepor.

Trebalo bi sami redovno da vršite kontrolu testisa tako što ćete pratiti ima li bilo kakvih promena. To je ključna stvar za otkrivanje raka testisa dok još nije kasno.

Rak pluća i grla

Kašalj je, generalno, pokazatelj nekog blažeg oboljenja, kao što je grip ili prehlada, ali ako je uporan i nikako ne prolazi, mogao bi biti pokazatelj nečeg ozbiljnijeg kao što je rak pluća, grla ili tiroidne žlezde.

– Znamo da su kašalj i prehlada uobičajeni i ne predlažemo da svako ko kašlje treba da ide kod ljekara da se testira na rak, ali ako je kašalj uporan i ne prolazi dugo vremena, ili je po nečemu neobičan, nemojte oklijevati da potražite savjet ljekara – kaže Katrina Vitaker, autor i istraživač.

Posjetite ljekara ako ovo osjećate

Nagli i neobjašnjivi gubitak kilograma može biti uzrok nečeg ozbiljnog, a tu spada i nekoliko vrsta raka.

– Neobjašnjiv gubitak pet ili više kilograma može biti prvi znak kancera. Ovo se najčešće dešava kad je u pitanju rak pankreasa, stomaka, jednjaka ili pluća – piše “Healthline”.

Gubitak tjelesne mase može biti uzrokovan i problemima sa štitnom žlijezdom ili stresom, ali najbolje je uraditi analize radi provjere.

Svi znamo da grudvice na grudima mogu biti indikator da je u pitanju rak dojke, ali malo ko zna da se to može dogoditi i muškarcima, koji najčešće zanemaruju ove pokazatelje jer misle da su bezbjedni kad je u pitanju ovo oboljenje. Važno je istaći da ova vrsta kancera pogađa i muškarce, pa i oni treba ozbiljno da shvate ove simptome.

Promjene na koži se takođe nalaze na listi simptoma raka i trebalo bi obratiti pažnju na njih, kako bi se potencijalni kancer otkrio na vrijeme.

Svaki put kad uočite promjenu u veličini, obliku ili boji mladeža, trebalo bi da posjetite doktora. Dr Marlena Majers kaže da nipošto ne treba čekati kad je rak kože u pitanju.

Promjene na usnoj duplji mogu biti pokazatelj raka usta, naročito ako ste pušač ili ako žvaćete duvan. Najbolji način da ga otkrijete jeste da uočite bijele ili crvene izrasline unutar usne duplje.

– Bijele izrasline u ustima i bijele tačkice na jeziku mogu biti prva faza raka. Za svaku dugotrajnu promjenu u ustima trebalo bi otići na pregled kod ljekara ili stomatologa – piše “The American Cancer Society”.

(Alo.rs)