Ovi trikovi i prečice na računaru će vam olakšati život

tastatura
tastatura
Nedavno je na Redditu pokrenuta tema o računarskim trikovima i prečicama koje bi svako trebao znati, jer uveliko olakšavaju korištenje računara i čine naš život lakšim.

Ekipa s Business Insidera je pregledala brojne savjete i trikove koje su imali veze i sa računarima, ali i browserima, YouTubeom, Excel i drugim programima.

Iz gomile su izabrali one najbolje.

Ponovo otvorite tab koji ste slučajno zatvorili – Pritisnite Control (ili Command na Macu), Shift i T.

Napravite screenshot onog dijela ekrana koji želite – Pritisnite Start i izaberite Snipping Tool. Na Macu – Command, Shift i 4.

Ponovite posljednju naredbu u Excelu – Pritisnite tipku F4 u Excelu. I to je to!

Otvorite link jednim klikom – Pritisnite točkić, odnosno srednju “tipku” na vašem mišu i link će se otvoriti u novom tabu.

Napravite kopiju datoteke jednostavnim povlačenjem – Pritisnite i držite Control, kliknite na željenu datoteku i prebacite je gdje želite. Na Macu umjesto Control pritisnite i držite Alt.

Pauzirajte YouTube video jednim klikom – Pritisnite slovo K na tipkovnici. Ili slovo J ako želite premotati video 10 sekundi unazad, odnosno slovo L za 10 sekundi unapred.

Pomaknite aktivni prozor na bilo koju stranu ekrana – Pritisnite Windows tipku a onda neku od strelica na tastaturi, zavisno na koju stranu želite pomaknuti prozor.

Obrišite cache u sekundi – Pritisnite Control, Shift i slovo R. Ovaj potez će ujedno i osvježiti stranicu.

Zaključajte računar u jednom potezu – Pritisnite Windows tipku i slovo L. Na Macu kliknite Command, Options i Opcije plus Eject.

Uplašite prijatelje jednostavnim rotiranje ekrana – Pritisnite Control, Alt i neku od strelica na tastaturi.

(NN)

Utakmica u pomen bivšem golmanu Borca: Prijatelji čuvaju Bojana od zaborava

Generacija FK Borac 1983/84. okupila se na devetu godišnjicu od smrti njihovog saigrača i prijatelja Bojana Miloševića. Ova generacija momaka još jednom je odala pomen Miloševiću koji je preminuo nakon duge borbe sa opakom bolešću. Milošević je bio čuvar mreže Borca, Krajine i BSK-a. Jedan od njegovih bivših saigrača, Vule Trivunović prisjetio se svog prijatelja.

Metar drva u Banjaluci do 110 KM

Pripreme za sezonu grijanja uveliko su u toku, a kako se hladni dani približavaju, povećava se potražnja, ali i cijena energenata, pa kupci danima obilaze prodajna mjesta ili traže najbolje ponude u oglasima. Da cijena drva raste kaže i penzioner Dragutin Gajić, koji je metar ove godine platio 20 KM skuplje nego prethodne. – Kupujem

Osamnaest godina od tragedije na ekskurziji banjalučke škole

Danas se navršava osamnaest godina od velike tragedije u kojoj je život izgubilo četvoro učenika i nastavnica banjalučke Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš”. Tragedija se dogodila kada su se učenici, koji su bili na ekskurziji u Crnoj Gori, vraćali iz obilaska ostrva Sveti Stefan, ali se brodić “Škorpion 2” prevrnuo. Brod, koji je bio u vlasništvu

PREDAVANJE O HRANITELJSTVU Sva djeca zaslužuju odrasti u porodičnom okruženju

Centar za socijalni rad organizuje u četvrtak u 19 časova u prostorijama mjesne zajednice Starčevica predavanje sa ciljem promocije hraniteljstva kao oblika smještaja djece bez roditeljskog staranja i starih osoba bez porodičnog staranja. – Predavanje je namijenjeno građanima u cilju pružanja osnovnih informacija o hraniteljstvu. Centar za socijalni rad je opredjeljen za kvalitetno hraniteljstvo čemu

Motociklista povrijeđen u sudaru kod banjalučke Gimnazije

U saobraćajnoj nezgodi koja se kod banjalučke Gimnazije dogodila nešto prije 16 sati lakše povrijeđen je motociklista, saznaju “Nezavisne”. U Policijskoj upravi su nam potvrdili da je nezgoda prijavljena, ali trenutno nisu mogli da daju više informacija. “U nezgodi su učestvovali motocikl honda i putničko vozilo pežo. Lakše tjelesne povrede zadobilo je jedno lice”, rekli

TRIFUNOVIĆ HOSPITALIZOVAN: Trener Igokee imao moždani udar

Aleksandar Trifunović, trener KK Igokea, doživio je u nedjelju uveče moždani udar. Trifunović je hospitalizovan na Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci i njegovo stanje je stabilno i doktori prate situaciju. Prema nezvaničnim informacijama, radi se o blažem obliku moždanog udara, pošto je Trifunović u tom trenutku uspio da pozove Vuka Radivojevića dugogodišnjeg igrača

MINISTARSTVO: Smijenjeni direktori tri šumska gazdinstva i jednog rasadnika u RS

Vršioci dužnosti direktora šumskih gazdinsatva „Romanija“ Sokolac, Vlajko Sekulić, „Vrbanja“ Kotor Varoš Stana Kuzmić, „Oštrelj“ Drinić Slađana Banjac, kao i direktor Centra za sjemensko rasadničku proizvodnju Doboj Nikola Miličević, smenjeni su, potvrđeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. U saopštenju se dodaje da će novi rukovodioci tri šumska gazdinstva i rasadnika u Doboju