Biznis 01.12.2015.

Ovi trikovi i prečice na računaru će vam olakšati život

ČITANJE: 1 minuta
tastatura
Nedavno je na Redditu pokrenuta tema o računarskim trikovima i prečicama koje bi svako trebao znati, jer uveliko olakšavaju korištenje računara i čine naš život lakšim.

Ekipa s Business Insidera je pregledala brojne savjete i trikove koje su imali veze i sa računarima, ali i browserima, YouTubeom, Excel i drugim programima.

Iz gomile su izabrali one najbolje.

Ponovo otvorite tab koji ste slučajno zatvorili – Pritisnite Control (ili Command na Macu), Shift i T.

Napravite screenshot onog dijela ekrana koji želite – Pritisnite Start i izaberite Snipping Tool. Na Macu – Command, Shift i 4.

Ponovite posljednju naredbu u Excelu – Pritisnite tipku F4 u Excelu. I to je to!

Otvorite link jednim klikom – Pritisnite točkić, odnosno srednju “tipku” na vašem mišu i link će se otvoriti u novom tabu.

Napravite kopiju datoteke jednostavnim povlačenjem – Pritisnite i držite Control, kliknite na željenu datoteku i prebacite je gdje želite. Na Macu umjesto Control pritisnite i držite Alt.

Pauzirajte YouTube video jednim klikom – Pritisnite slovo K na tipkovnici. Ili slovo J ako želite premotati video 10 sekundi unazad, odnosno slovo L za 10 sekundi unapred.

Pomaknite aktivni prozor na bilo koju stranu ekrana – Pritisnite Windows tipku a onda neku od strelica na tastaturi, zavisno na koju stranu želite pomaknuti prozor.

Obrišite cache u sekundi – Pritisnite Control, Shift i slovo R. Ovaj potez će ujedno i osvježiti stranicu.

Zaključajte računar u jednom potezu – Pritisnite Windows tipku i slovo L. Na Macu kliknite Command, Options i Opcije plus Eject.

Uplašite prijatelje jednostavnim rotiranje ekrana – Pritisnite Control, Alt i neku od strelica na tastaturi.

(NN)