Ovi trikovi i prečice na računaru će vam olakšati život

tastatura
tastatura
Nedavno je na Redditu pokrenuta tema o računarskim trikovima i prečicama koje bi svako trebao znati, jer uveliko olakšavaju korištenje računara i čine naš život lakšim.

Ekipa s Business Insidera je pregledala brojne savjete i trikove koje su imali veze i sa računarima, ali i browserima, YouTubeom, Excel i drugim programima.

Iz gomile su izabrali one najbolje.

Ponovo otvorite tab koji ste slučajno zatvorili – Pritisnite Control (ili Command na Macu), Shift i T.

Napravite screenshot onog dijela ekrana koji želite – Pritisnite Start i izaberite Snipping Tool. Na Macu – Command, Shift i 4.

Ponovite posljednju naredbu u Excelu – Pritisnite tipku F4 u Excelu. I to je to!

Otvorite link jednim klikom – Pritisnite točkić, odnosno srednju “tipku” na vašem mišu i link će se otvoriti u novom tabu.

Napravite kopiju datoteke jednostavnim povlačenjem – Pritisnite i držite Control, kliknite na željenu datoteku i prebacite je gdje želite. Na Macu umjesto Control pritisnite i držite Alt.

Pauzirajte YouTube video jednim klikom – Pritisnite slovo K na tipkovnici. Ili slovo J ako želite premotati video 10 sekundi unazad, odnosno slovo L za 10 sekundi unapred.

Pomaknite aktivni prozor na bilo koju stranu ekrana – Pritisnite Windows tipku a onda neku od strelica na tastaturi, zavisno na koju stranu želite pomaknuti prozor.

Obrišite cache u sekundi – Pritisnite Control, Shift i slovo R. Ovaj potez će ujedno i osvježiti stranicu.

Zaključajte računar u jednom potezu – Pritisnite Windows tipku i slovo L. Na Macu kliknite Command, Options i Opcije plus Eject.

Uplašite prijatelje jednostavnim rotiranje ekrana – Pritisnite Control, Alt i neku od strelica na tastaturi.

(NN)

NPRS OBILJEŽAVA 90 GODINA RADA Proslavu otvara premijera predstave o Jovanu Dučiću

Akademija, monografija, sedam premjera te posebno izdanje Tetar festa „Petar Kočić“ samo su dio sadržaja kojim će se ove godine obilježiti 90 godina rada i postojanja nacionalnog teatra u Banjaluci.  Direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković je rekao da je pred njima velika obaveza i zadatak te da će ovogodišnje aktivnosti NPRS biti u duhu

Osobe sa Down sindromom iz RS u reprezentaciji regiona na EP

Fudbalska reprezentacija Regiona bivše SFRJ, sastavljena od osoba sa Down sindromom iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, danas je bila u posjeti Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci. Goste je dočekao i ugostio generalni konzul Vladimir Nikolić. Petnaest osoba iz regiona sa Down sindromom boravi u Banjaluci na međunarodnoj manifestaciji: “Dani Evropskog fudbala za Down

Poreska uprava najviše prihoda prikupila u Bijeljini i Banjaluci

Poreska uprava Srpske, u prošloj godini, prikupila je dvije i po milijarde maraka javnih prohoda, što je rekordan prihod od njenog osnivanja. Najviše je prikuljeno u Banjaluci i Bijeljini. Dok Poreska uprava kontinuirano sprovodi mjere radi doborovoljnog prijavljivanja i plaćanja poreza, povećanju prihoda značajno su doprinijele i mjere Vlade na rasterećenju privrede i poboljšanju položaja

MIRNA SAVIĆ – BANJAC: Na izbore sa novoosnovanim pokretom “Banjaluka zove”

Ako se ovakav trend nastavi, uskoro ovdje neće biti nikog. Pored problema siromaštva, građani se ne osjećaju sigurnim i to je možda i ključni razlog zbog kojeg ljudi odlaze. Poručuje to u intervjuu za Srpskainfo Mirna Savić-Banjac, nezavisna odbornica u Skupštini grada Banjaluka, koja djeluje u okviru opozicionog kluba Savez za promjene. Šta je, po

MZ KRMINE: U zaseoku Kaluđerica potpuno izgorjela porodična kuća

U požaru koji je danas poslijepodne izbio u zaseoku Kaluđerica, u banjalučkoj Mjesnoj zajednici Krmine nije bilo povrijeđenih, ali je u potpunosti izgorjela porodična kuća. Uzrok požara nije poznat. Ogorčeni mještani ispričali su da je bilo pitanje dana kada će se dogoditi ovakva tragedija. – Godinama apelujemo da nam se obezbijedi normalan pristup glavnoj cesti,

OSNOVNI SUD: Određen jednomjesečni pritvor ljekaru Darku Goliću

Osnovni sud u Banjaluci odredio je jednomjesečni pritvor ljekaru Darku Goliću zbog sumnje da je počinio krivično djelo obljuba nad nemoćnim licem, rečeno je Srni u ovom sudu. Pritvor je određen iz razloga propisanih Zakonom o krivičnom postupku Republike Srpske i trajaće do 19. februara. Načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje Univerzitetskog kliničkog centra

PROMOCIJA TRANSPARENTNOSTI: Milan Tegeltija objelodanio svoj imovinski karton

Predsjednik VSTS Milan Tegeltija danas je javno objelodanio svoj imovinski karton sa ciljem, kako je naveo, promovisanja transparentnosti nosilaca pravosudnih funkcija u BiH i zaštite integriteta Visokog sudskog i tužilačkog savjeta. Tegeltija je odlučio da izvještaj proširi i podacima o imovini njegovih roditelja, koji inače nisu sastavni dio finansijskog izvještaja koji se podnosi VSTS BiH.