Biznis 20.10.2015.

Ovo je glavni krivac kratkog trajanja baterije na ajfonu

ČITANJE: 2 minute
fejsbuk
U Fejsbuku trenutno rade na rješavanju problema zbog kog se baterija na Eplovim telefonima (pre)brzo prazni.

Sve više korisnika ajfona na internet forumima žali se na Fejsbukovu aplikaciju koja je, čini se, jedan od glavnih razloga brzog pražnjenja baterije na njihovim telefonima. Do problema ne dolazi samo dok je aplikacija pokrenuta, odnosno tokom surfovanja Fejsbukom, već i dok se uopšte ne koristi i dok je isključena opcija osvježavanja sadržaja aplikacije u pozadini.

Programer koji razvija aplikacije za ajfon Džonatan Zdziarski smatra da je djelimični krivac za ovo praćenje lokacije korisnika i da bi najviše problema mogli da imaju korisnici s uključenom opcijom dijeljenja lokacije, dok developer Met Galigan kaže da zbog načina na koji je napravljena aplikacija Cukerbergove mreže, Fejsbuk neće moći jednostavno da reši ovaj problem.

Fejsbuk konstantno prati lokaciju korisnika kako bi aplikacija imala uvid u sva mjesta koja su oni posjetili, ali i zbog drugih lokacijskih servisa i Fejsbukovih aplikacija – Messengera i Instagrama. Isključivanjem opcije pozadinskog osvježavanja neće se isključiti opcija praćenja lokacije, već samo skidanje novog sadržaja, ali korisnici mogu ograničiti korišćenje lokacijskih usluga samo na vrijeme dok se aplikacija koristi ili mogu u potpunosti isključiti lokacijske usluge.
‘Samo nevjerovatna količina analitike u Fejsbuku trebala bi biti dovoljna da vam isprazni bateriju, nevezano za to imate li ili ne uključenu opciju praćenja lokacije’, dodao je Zdziarski.

Ovaj problem potvrdili su i u najvećoj društvenoj mreži na svijetu – kažu da su svjesni da je dio ljudi imao problema s baterijom zbog njihove aplikacije za iOS uređaje i da se nadaju kako će ovaj problema brzo riješiti, ali iz ove kompanije tvrde kako se problem ne nalazi u praćenju lokacije korisnika (generalno, aplikacije koje na vašim telefonima koriste pozadinsko osvježavanje i lokacijske usluge brže će prazniti baterije).

Vlasnici Eplovih telefona prošlih su godina već imali sličnih problema s Fejsbukovom aplikacijom koja im je izuzetno brzo praznila bateriju, a najgore su prošli oni koji su imali aktivirane upravo ove dvije opcije – pozadinsko osvježavanje i praćenje lokacije.

(Dnevnik.hr)