Biznis 21.05.2022.

Ovo je najskuplji auto na svijetu: Košta nevjerovatnih 135 miliona evra (FOTO, VIDEO)

ČITANJE: 1 minuta

Najskuplji auto na svijetu prodat je za 135 miliona evra!

Najskuplji auto na svijetu je zvanično model “Mercedesa” iz 1955. godine! “Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut coupe” upravo je prodat za nevjerovatnih 135 miliona evra.

U pitanju je model napravljen davnih pedesetih godina prošlog vijeka, a njemačka kompanija potvrdila je da je upravo postao najskuplji auto na svijetu. Prodat je na aukciji zatvorenog tipa u muzeju “Mercedesa” u Štutgartu.

Zašto je ovo najskuplji auto na svijetu? Ukupno je napravljeno samo devet primjeraka “ij”, od kojih su samo dva bila kabrioleti, i ovo je jedan od njih. Srebrne je boje, ima “leptir” vrata a može da razvije brzinu od 299 kilometara na čas.

Novi vlasnik čiji se identitet drži u tajnosti obavezao se da će najskuplji auto na svijetu ostati kao eksponat u muzeju, zajedno sa drugim primjerkom kupea. Samo povremeno će, uz dozvolu uprave muzeja, moći da ga izveze i provoza se, a to izgleda ovako:

Prethodni rekord najskupljeg automobila na svijetu držao je “Ferari 250 GTO” iz 1963, koji je prije četiri godine prodat za “samo” 66 miliona evra. “Mercedes” ga je upravo skinuo sa trona više nego dvostrukom cijenom. Pogledajte “Uhlenhaut coupe” u akciji.

(A. S.)

 

Oznake: automobil, Mercedes