Magazin 05.01.2023.

Ovo je novi Volkswagen

ČITANJE: 1 minuta

Najveći Volkswagenov električni model stigao je u Las Vegas na tamošnji CES.

Volkswagen je izabrao Consumer Electronics Show CES da premijerno predstavi najnoviji dodatak porodici ID.

Električni novitet stiže kao proizvodna verzija prethodno predstavljenog ID koncepta Aero, koji će vjerovatno stići na puteve sredinom ove godine. Do tada ostaje da sačekamo nove objave sa pogledom na automobil prekriven maskirnom šarom.

Stilski, ID.7 se ne razlikuje previše od prethodno pomenutog koncepta prikazanog prošlog ljeta. Neki detalji su nestali, pa sada automobil ima jednostavnija LED svjetla, veće retrovizore i manje felne i nešto drugačije oblikovane branike.

Kamuflaža je inspirisana QR kodom, a nastala je nanošenjem 40 različitih slojeva boje, od kojih su neki električno provodljivi.

Ovo omogućava da 22 dijela tijela svijetle nezavisno. Pogađate, osvjetljenje na automobilu može da prati taktove muzike, pa ovaj ID.7 stvara posebnu atmosferu.

Vjerovali ili ne, pogled u kabinu je potpuno nepokriven. Dominira centralni ekran od 15 inča, koji kombinuje digitalni kokpit i head-up displej. Klizači za kontrolu klime su sada osvijetljeni, dok volan i dalje ima tastere osjetljive na dodir.

Novina je pametna ventilacija. Sistem Smart Air Vents prepoznaje vozača po ključu i unaprijed uslovljava temperaturu vazduha u kabini.

Automobil je postavljen na MEB+ platformu, a zahvaljujući naprednim tehnološkim rješenjima VW garantuje povećan domet od oko 700 km.

Poznato je i da međuosovinsko rastojanje iznosi 2969 mm, što je 94 mm više od Tesla modela 3 i 20 mm više od Hyundai Ioniq 6, dva najozbiljnija rivala.

Zvanična premijera zakazana je za drugi kvartal, nakon čega će početi komercijalizacija modela u Evropi, Americi i Kini. Evropski primjeri će doći iz fabrike u Emdenu, prenosi b92.

Oznake: Volkswagen