Magazin 20.10.2022.

Ovo je pravo ime Emine Jahović

ČITANJE: 2 minute

Kada je prije dvije decenije zakoračila na muzičku scenu, Emina Jahović nije trebalo mnogo vremena da osvoji simpatije publike kako u Srbiji, tako i u čitavom regionu. Iako je od početka karijere svi znaju kao Eminu, istina je da je šarmantna pjevačica na rođenju dobila drugo ime, koje joj i danas piše u ličnoj karti.

Kada se pojavila na estradnoj sceni Emina Jahović, tada dvadesetogodišnja djevojka iz Novog Pazara htjela je da njeno predstavljanje publici bude što zvučnije i efektnij, piše GrandTv.

Emina se, naime, zapravo zove Emilija Jahović, piše „Story“, a u dokumentima joj danas piše Emilija Emina Jahović. Kada je počela da nastupa, pjevačica je željela da svoje ime prilagodi estradnoj sceni, pa je počela da se predstavlja kao Emina, kako je i danas svi znaju, i nije jedina. Mnoge pjevačice su na javnoj sceni poznate pod umetničkim, a ne pravim imenima, poput Lepe Brene, čije pravo ime je Fahreta Živojinović, ili Ane Bekute, koja se zapravo zove Nada Polić.

Umjesto kao Emilija, javnosti se od tada predstavlja kao Emina, dok joj u ličnoj karti i dalje piše ime koje je dobila po rođenju. Pjevačica o ovome nikad nije pričala, vjerovatno smatrajući da to nije važno za njenu publiku.

Dosta je uložila u svoj album prvenac, o čemu dovoljno govori i angažovanje Dina Merlina kao kompozitora svih numera. Nakon toga Emina je nastavila da niže hitove sve do danas.

Da se podsjetimo, Jahovićeva se nakon udaje za turskog pjevača Mustafu Sandala preselila u Istanbul, gdje i dalje živi, iako se prije četiri godine razvela od bivšeg supruga sa kojim ima sinove Jamana i Javuza.

“Nije lako biti dete razvedenih roditelja, to je sudbina mojih sinova, ali ja ih vaspitavam tako da izvuku pouku iz neprijatnih faza u životu. Na kraju, ma koliko to surovo bilo, to će ih ojačati”, rekla je ona.

Nakon razvoda, Emina i Mustafa završili su na sudu, zbog, kako se navodi, neisplaćenih alimentacija, a sudski spor još traje.

“Nastavlja se i nastaviće se… U mom slučaju radi se samo o principu koji mora da se poštuje i odgovornosti koja mora da se preuzme. Advokati rade svoj posao, ja im se ne mešam”, rekla je Emina pre tri meseca.

(A. S.)