Magazin 04.11.2015.

Ovo staklo je nemoguće razbiti

ČITANJE: 1 minuta
staklo
Naučnici sa univerziteta u Tokiju proizveli su novi tip stakla za koje kažu da je jako gotovo kao čelik. Proizvođači smartfona i tableta već se raspituju kako bi mogli da ga iskoriste za buduće proizvode.

Ipak, naučnici napominju da je jedna stvar napraviti ultrajako staklo u laboratoriji, a nešto skroz drugo je učiniti ga dostupnim za komercijalnu upotrebu.

– Potrudićemo se da što prije nađemo način da masovno proizvodimo novi materijal. Nadamo se da će nam to poći za rukom u narednih pet godina – kaže profesor Acunobu Masuno.

Specijalni sastojak izdržljivog stakla je aluminijum oksid, koji se inače koristi u proizvodnji plastike. Mješanjem ovog sastojka sa silikon dioksidom, nastaje mnogo tvrđe staklo, a zanimljivo je da se sintetizacija hemijskih elemenata vrši u vazduhu, tehnikom aerodinamične levitacije.

Prethodni pokušaji dodavanja aluminijum oksida u staklo bili su bezuspešni, jer se sirova mešavina prebrzo kristalizovala u dodiru sa bilo kakvom posudom za skladištenje. Taj problem je prevaziđen mešanjem elemenata u vazduhu.

Još jedna dobra strana nove vrste stakla je činjenica da ono, iako je izuzetno jako, nije debelo. To je posebno značajno kada je reč o uređajima koje nosimo u džepu, poput telefona sa tač skrinom.

(Blic.rs)