Biznis 01.11.2015.

Ovo su 2 glavna razloga za otkaz

ČITANJE: 2 minute
Otkaz
Iza vašeg otkaza obično stoje dva razloga – ili kompanija smanjuje broj zaposlenih ili vaš rad nije na zadovoljavajućem nivou.

S gubitkom posla nije se lako nositi, ali vremena za samosažaljenje nema. Najvažnija stvar koju nakon otkaza morate da uradite jeste da se posvetiti samorefleksiji, odnosno objektivnoj analizi sebe i sopstvene karijere.

Prvi razlog – smanjivanje broja zaposlenih

Ukoliko je ukinut cio sektor, to je priča za sebe. Ali, ukoliko su neki ostali, a vas više nema na spisku zaposlenih, trebali bi da se zapitate koje kvalitete oni posjeduju, a vi ne.

Vjerovatno u određenom trenutku niste radili dobro koliko i drugi, jer da jeste – još biste bili tamo.

Analizirajte svoju radnu etiku – jeste li ikada bili onaj zaposleni koji na posao dolazi prvi, a odlazi posljednji? Jeste li ikada uložili više vremena i truda kako biste zadatak obavili što je najbolje moguće? Razmislite šta su najbolji zaposleni radili da bi postigli tu laskavu titulu i razmislite šta vi sami možete da učinite na tom putu.

Budite proaktivni, vrijeme dok niste zaposleni iskoristite za ulaganje u sopstvenu karijeru.

Razmišljajte i istražujte koja je radna okolina najstimulativnija za vas, upišite dodatne kurseve i seminare, obogatite svoja znanja i vještine i zaslužite nove sertifikate.

Odlazite na događaje koji su odlična prilika za nove kontakte i poznanstva, razgovarajte sa prijateljima o tome na koji su način oni postigli uspjeh u karijeri. Pronađite mentora koji će vam pomoći da izgradite mrežu kontakata i da razvijete vaše vještine. Objedinjujući ove korake s vremenom ćete poslodavcima zaista postati zanimljiviji i poželjniji.

Drugi razlog– kvalitet vašeg rada

Pokušajte da saznate u čemu ste manje uspješni. Je li posao koji ste radili možda bio prevelik zalogaj za vas? Nedostaje li vam motivacije na tom radnom mjestu? Jesu li vam rokovi problem? Možda je problem u poslovnom okruženju i radnoj okolini?

To su pitanja koja će vam pomoći u potrazi za novim zaposlenjem i koja vam mogu pomoći da poradite na radnoj etici. Samo vi možete da odlučite koliko ćete uložiti u to da postanete bolji radnik. Vi ste direktor svoje karijere.

Ako osjetite da ste zatrpani poslom i da se gušite u obavezama, trebali biste to da kažete svome šefu.

Nerijetko su ljudi kompetitivni u drugim područjima koja i nisu toliko važna, a u poslovnom svijetu nisu.

Bez obzira na razloge zbog kojih ste dobili otkaz, trebate da budete iskreni sami sa sobom oko toga koliko ste uložili. Otkaz možete da posmatrate kao priliku za istraživanje novih opcija, ali ne gubite vrijeme.

Što ste duže nezaposleni, teže će vam biti da se vratite.

(B92)