Vijesti 01.06.2021.

Ozbiljna oštećenja autoimunog nervnog sistema kod kovid pacijenata

ČITANJE: 1 minuta

Više od 40 odsto pacijenata koji su preležali kovid suočava se sa ošećenjem autonomnog nervnog sistema, što može da dovede do ozbiljnih komplikacija na svim organima u organizmu, pokazali su rezultati prve studije urađene u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Neurokardiolog Branislav Milovanović je rekao da kovid dovodi do poremećaja kompletnog autonomnog nervnog sistema.

“Uočeno je da su nalazi ozbiljniji kod ljudi koji su imali kovid nego kod pacijenata koji su nekad imali infarkt srca”, rekao je Milovanović, profesor beogradskog Medicinskog fakulteta koji je sa ljekarima UKC-a radio studiju analize efekta virusa korona na autonomni nervni sistem.

On je za “Euro Blic” napomenuo da je studijom bilo obuhvaćeno 120 pacijenata i da su došli do rezultata da je poremećaj prisutan kod skoro svakog drugog pacijenta koji je preležao kovid.

Milovanović je naveo da se sa postkovid sindoromom suočava između 33 i 50 odsto pacijenata kod kojih je ova bolest ostavila ozbiljne komplikacije, a simptomi su zamaranje, zaboravnost i slaba koncentracija, neurološki ispadi poput igranja mišića, vrtoglavice, gubitka svijesti.

“Javljaju se i napadi panike, anksioznost, depresija, česte i jake glavobolje, problemi sa gastrointestinalnim traktom. Dakle, imamo slom svih sistema. Ako ovi simptomi traju duže od tri ili šest mjeseci, riječ je o sindromu hroničnog umora”, pojasnio je Milovanović.

Prema njegovim riječima, oboljelima od sindroma hroničnog umora prijeti iznenadna srčana smrt, a ovdje nije riječ isključivo o stariji osobama, nego i o mlađima koji su bili potpuno zdravi.

(Srna, E.M)