Biznis 04.12.2022.

Pad inflacije u novembru u evrozoni

ČITANJE: 2 minute

Inflacija u evrozoni oslabila je u novembru, kliznuvši na deset posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su najnovije procjene Evrostata.

U novemrnu  godišnja stopa inflacije iskazana harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) dosegla je 10.6 posto, najviši nivo od 1999. godine. Evrostat izračunava inflaciju od 1996. Na mjesečnom nivou cijene su u novembru blago pale, za 0.1 posto, nakon 1.5-postotnog skoka u novembru.

Energija je i u mjesecu na izmaku bila glavni motor rasta cijena, a poskupjela je za 34.9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, blaže nego u oktobru kada su njezine cijene bile poskočile za 41.5 posto. U odnosu na oktobar pojeftinila je 1.9 posto.

Na godišnjem nivou  usporio je i rast cijena svježe hrane, s 15.5 na 13.8 posto. U odnosu na oktobar pojeftinila je 0.7 posto, prenosi Index.hr

U široj kategoriji hrane, pića i duhanskih proizvoda cijene su na godišnjoj razini bile više za 13.6 posto, nakon 13.1-postotnog povećanja u oktobru. Kad se izuzmu promjenjive cijene energije i hrane, inflacija je u novembru u evrozoni iznosila 6.6 posto, nakon oktobarskih 6.4 posto.

Najviše godišnje stope inflacije i u studenom su bilježile baltičke zemlje, na čelu s Latvijom gdje je iznosila 21.7 posto. Blizu su i Litva i Estonija sa stopom inflacije od 21.4 posto.

Ukupno je 11 zemalja bilježilo dvoznamenkaste stope inflacije, pokazuje Evrostatovo izvješće. U grupi zemalja s rastom cijena u rasponu od 10 do 20 posto najvišu je stopu inflacije bilježila Slovačka, od 15.1 posto.

U Njemačkoj i Italiji, najvećem odnosno trećem po veličini evropskom gospodarstvu i važnim hrvatskim trgovinskim partnerima, cijene su u novembru porasle 11.3 odnosno 12.5 posto.

Od ostalih važnih trgovinskih partnera, susjedna Slovenija bilježila je inflaciju od 10.8 posto. Najblaže su u novembru na godišnjoj razini porasle cijene u Francuskoj, drugom najvećem privredi evrozone, za 7.1 posto.

Na mjesečnoj razini cijene su u novembru pale u sedam zemalja evrozone, za četiri više nego u novembru. Najveći pad bilježila je Holandija, za četiri posto. Slijedi Grčka gdje su cijene u novembru bile niže za 2.6 posto nego u oktobru.

Najviše su pak u odnosu na oktobar porasle cijene u Sloveniji, Slovačkoj i Finskoj, za 1.1 posto, pokazuju tablice Evrostata.

(Z.M)

Oznake: EU, inflacija