Vijesti 24.09.2021.

PALAČKOVIĆ: Kiseonik koji koristimo u UKC pomogao je i meni lično

ČITANJE: 3 minute

Neko kome je kiseonik spasio život je glavni tehničar Urgentnog centra UKC Republike Srpske Ranko Palačković.

“Da kažem ljudima da nema mjesta panici. Kiseonik koji koristimo je pomogao mnogim ljudima, a pomogao je i meni lično. Ja sam jedan od onih koji je desetak dana bio intezivno na kiseoničkoj terapiji i kao što vidite danas sam u dobrom stanju, živ i zdrav, radim svoj posao, pomažem ljudima i želim da tako i ostane”, rekao je Palačković u izjavi za ATV nakon današnjih navoda Draška Stanivukovića da kiseonik koji se koristi u UKC-u Srpske nije medicinski.

Poručio je da treba da se vjeruje ljudima i struci.

“Nadam se da će sve ovo proći i ostati iza nas. Jednog dana će pokazati vrijeme kakvi smo mi to ljudi bili u najtežim situacijama”, zaključio je Palačković.

Slavica Zeljković, načelnik Urgentnog centra UKC-a Republike Srpske, rekla je povodom navoda gradonačelnika Banjaluke, da apsolutno nije tačno da je kiseonik u ovoj zdravstvenoj ustanovi ugrozio zdravlje pacijenata.

Ona je za ATV rekla da je nakon izjave Stanivukovića bilo panike na UKC-u Republike Srpske, pa čak i da su građani zvali, uplašeni zbog onog što su čuli.

„Takve informacije u ovoj situciji dodatno otežavaju naš posao i dodatno štete zdravlju našeg stanovništva. Mi smo danas imali više poziva pacijenata i članova porodica koji su uplašeni, ne žele da ostanu da se liječe, žele da napuste Klinički centar, što dodatno otežava njihovo stanje i dodatno ugrožava njihovo zdravlje“, rekla je Zeljkovićeva.

Načelnica kaže da u UKC-u Republike Srpske rade doktori i zdravstveni radnici koji znaju raditi sa kiseonikom.

„I prije ovoga i sada kiseonik se koristi kao sredstvo za liječenje pacijenata koji imaju probleme sa disanjem. U Kliničkom centru rade ljekari koji znaju dozirati i kontrolisati i koncentraciju i pratiti koncentraciju kiseonika i u udahnutoj smjesi gasova i koncentraciju kiseonika u krvi pacijenta“, poručila je Zeljkovićeva.

Mi udišemo smjesu gasova gdje je 21% kiseonika, pojasnila je Zeljkovićeva, objasnivši kako se koristi kiseonik.

„Kod onih pacijenata koji imaju oštećeno disanje iz bilo kog razloga, mi uz pomoć različitih sredstava, maski, respiratora, pokušavamo povećanom koncentracijom u udahnutom kiseoniku povećati koncentraciju kiseonika u krvi. U KC imamo centralni kiseonik i imamo takozvane boce. To su portabilna sredstva za pacijente koja se transportuju i kojima je u toku transporta potreban kiseonik. Za sve ovo vrijeme, i prije pandemije a i sada, mi uz pomoć tih sredstava postižemo koncentraciju kiseonika u udahnutom vazduhu na željeni nivo veći od 21% do 100% i ni u jednom trenutku nismo imali problem da to ostvarimo. Takođe, kad postignemo tu koncentraciju udahnutog kiseonika, onda pratimo koncentraciju kiseonika praćenjem parcijalnog pritiska kiseonika u krvi tako što radimo laboratorijske nalaze. Za sve ovo vrijeme nismo imali problema u tom smislu, niti je bilo pogoršanja pacijenata zbog toga što nismo mogli ostvariti željenu koncentraciju kiseonika“, objasnila je Zeljkovićeva.

(SB)