Biznis 11.10.2015.

Pametni telefoni i tableti potiskuju računare

ČITANJE: 1 minuta
Tablet PC
Isporuke ličnih računara (PC) u svijetu su u trećem kvartalu smanjene 7,7 odsto, a istraživačka kompanija Gartner smatra da su njihovoj slabijoj prodaji doprinijele više cijene usljed jačanja vrijednosti dolara, ali i sve popularniji tableti i smartfoni.

Proizvođači ličnih računara su u trećem tromjesečju isporučili 73,7 miliona računara, u poređenju sa 79,8 miliona jedinica iz istog perioda lani, navodi se u izveštaju Gartnera.

Uvođenje novog Microsoft operativnog sistema Windows 10 imalo je minimalnog uticaja, jer je većina nadogradnji realizovana na postojećim PC-jevima, a ne na novim.

Slabija isporuka ličnih računara, koja je usledila posle pada od 9,5 odsto iz prethodnog kvartala, odraz je konstantnih izazova sa kojima su suočeni proizvođači PC-jeva, budući da se sve veći broj kupaca odlučuje za pametne telefone i tablet računare.

Snažan dolar je, takođe, uticao na podizanje cijena računara u inostranstvu.

– Globalno tržište PC-ijeva se susrelo sa povećanjem cijena od oko 10 odsto u ovoj godini zbog velike aprecijacije američkog dolara prema lokalnim valutama -izjavio je analitičar Gartnera, Mikako Kitigava.

Prema podacima Gartnera, kineska kompanija Lenovo i dalje drži vodeću poziciju na globalnom tržištu PC-ijeva, sa udjelom na tržištu od 20,3 odsto. Lenovo je u trećem kvartalu isporučio 15 miliona kompjutera, za četiri odsto manje u odnosu na isti period lani, dok su isporuke američke kompanije Hewlett Packard pale četiri odsto, a Dell porasle za skromnih 0,5 odsto.

Izveštaj Gartnera je objavljen u turbulentnim vremenima za ovu industriju, pošto bi Hewlett Packard narednog mjeseca trebalo da bude podijeljen u dvije kompanije, dok je Dell u pregovorima o spajanju sa kompanijom EMC Corporation.

(B92)