Politika 13.09.2015.

Pandurevićeva: Formiranje višeg suda je atak na Ustav Republike Srpske!

ČITANJE: 1 minuta
pandurevic

SDS neće dozvoliti formiranje nijedne nove pravosudne institucije na nivou BiH, kao ni ukidanje Podvijeća Republike Srpske u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, rekla je danas član Predsjedništva SDS-a Aleksandra Pandurević.

Pandurevićeva tvrdi da je to dogovoreno protokolom o reformi pravosuđa iz Brisela i da je riječ o ataku Vlade Srpske na ustavne nadležnosti Republike Srpske.

– Oni kažu da će se Strategijom o procesuiranju ratnih zločina baviti tek nakon zakonodavne i institucionalne reforme, odnosno osnivanja višeg suda i ukidanja entitetskih podvijeća. SDS poručuje da se to neće desiti – izjavila je Pandurevićeva na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Kao drugi atak Vlade Srpske na ustavne nadležnosti Republike Srpske Pandurevićeva je ocijenila dogovor premijera Republike Srpske Željke Cvijanović i Federacije BiH Fadila Novalića da se boravišne takse naplaćuju u saradnji sa Graničnom policijom BiH.

– To je nadležnost i to su javni prihodi Srpske, od čega 80 odsto ide lokalnim, a 20 odsto Republičkoj turističkoj organizaciji. Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić neće dozvoliti izmjenu Zakona o Graničnoj policiji BiH – poručila je ona.

(Agencije)