Biznis 23.03.2023.

PANEL O PROZJUMERIMA: Već 20 kupaca-proizvođača priključeno na mrežu u Srpskoj

ČITANJE: 2 minute

Operatori distributivnog sistema u Republici Srpskoj su završili proceduru priključenja kupca-proizvođača /prozjumera/ na distributivnu mrežu i njih 20 već je priključeno na mrežu, rekla je direktor direkcije za poslove Operatora distributivnog sistema “Elektroprivrede Republike Srpske” Sanja Rikalo.

Rikalo je na panelu Samita energetike u Trebinju “Prozjumeri u regiji – pravni i regulatorni okvir za podršku i tretman malih proizvođača s fokusom na solarne fotonaponske sisteme priključene na distributivnu mrežu” navela da su operatori distributivnog sistema u Srpskoj završili tu aktivnost kroz novi pravilnik o uslovima priključenja elektrana na distributivnu mrežu.

Ona je dodala da je zakon o obnovljivim izvorima energije usvojen prošle godine, a prije toga zakon o električnoj energiji koji su propisali obavezu operatorima distributivnog sistema da pojednostave proceduru priključenja kupaca-proizvođača na distributivnu mrežu.

“Kupac-proizvođač kada želi da ostvari taj status obrati se svom operatoru distributivnog sistema, dostavi dokumente i kada izvođač izgradi elektranu na njegovom objektu, distributer mu izdaje deklaraciju o priključku i sertifikat. Sve te aktivnosti su u Republici Srpskoj završene i na distributivnoj mreži već imamo 20 kupaca-proizvođača priključenih na mrežu”, rekla je Rikalo.

Ekspert Sekretarijata energetske zajednice Milka Mumović rekla je da se pravni okvir u ovom sektoru mora razvijati, te da do prije deset godina koncept prozjumera nije bio poznat javnosti.

Ona je dodala da se u Energetskoj zajednici radi na način da se ono što je prihvaćeno u Evropskoj uniji kao obaveza i dobra praksa prenese u energetske zajednice.

“Direktiva o unutrašnjem tržištu koja je usvojena 2021. godine definisala je još detaljnije mogućnosti i prava aktivnih kupaca koji obuhvataju i prozjumera – to je kupac koji nije samo potrošač, može da bude domaćinstvo, poslovni subjekat i slično”, rekla je Mumovićeva.

Ona je dodala da je u Republici Srpskoj značajan dio propisa prenesen, a do kraja godine je potrebno prenijeti još da se omogući da kupci imaju aktivnu ulogu, a pri tom će svaka članica Energetske zajednice sagledati svoju ulogu u tom smislu.

Direktor Direkcije za razvoj i investicije u “Elektroprivredi Crne Gore” Ivan Mrvaljević rekao je da se koncept kupca-proizvođača u Crnoj Gori pojavio 2010. godine, a danas u okviru projekta “3000 plus” i “Šesto plus” imaju potpisano oko 1.600 ugovora koji su u procesu, dok je već instalisano 12 megavata sa oko 1.400 korisnika.

On je dodao da Crna Gora kao i BiH, naročito Hercegovina, ima značajan solarni potencijal, te napomenuo da će proces energetske tranzicije biti izazovan.

Ovim panelom završen je prvi dan Samita energetike u Trebinju, koji će biti nastavljen sutra kada će od 10.00 časova biti održan panel “Kako se nositi sa visokim cijenama električne energije u regionu, snabdijevanje električnom energijom i izazovi daljeg razvoja tržišta električne energije”.

(Srna/SB)