Biznis 24.04.2019.

Panelom “Premijer sa privrednicima” završen “Jahorina ekonomski forum 2019”

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da bruto domaći proizvod Srpske u proteklih 18 kvartala bilježi rast i da je u 2018. godini taj rast iznosio 3,7 odsto uprkos ne baš povoljnim ekonomskim tokovima u brojnim zemljama u okruženju i EU.

– U prva dva ili tri mjeseca ove godine ima određenih pomjeranja. Prerađivačka industrija posebno bilježi određene padove, ali mi to pratimo i analiziramo. Od 25 članica ili podsektora u prerađivačkoj industriji devet je zabilježilo pad, dok ostali ostvaruju rast – precizirao je Višković u razgovoru sa privrednicima na završnoj panel-diskusiji na “Јahorina ekonomskom forumu 2019”.

Predsjednik Vlade Srpske naveo je da je pokrivenost uvoza izvozom u prva tri mjeseca ove godine za pola procenta niža nego u 2018. godini, što, kako je ocijenio, nije alarmantno.

– Ne tražimo izgovore, ali činjenica je da je na pad u prerađivačkoj industriji u dobroj mjeri uticao pad u sektoru energetike uzrokovan kvarom na Hidroelektrani “Dubrovnik”, koja već tri mjeseca nije u pogonu – objasnio je Višković.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da tehnološke promjene donose napredak, ali samo onima koji im se prilagođavaju i trude da ih iskoriste na pravi način.

Petričević je, obraćajući se u okviru prezentacije “Industrija 4.0 – studija slučaja koncerna Kolektor grupa”, napomenuo da će društva koja ne budu pratila tehnološke promjene ostati nerazvijena i biće im teško da uhvate korak sa onima koji promjene prepoznaju na vrijeme.

On je istakao da će Ministarstvo privrede i preduzetništva u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture i Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske posvetiti posebnu pažnju tehnološkim promjenama.

Petričević je naveo da je Ministarstvo privrede i preduzetništva spremno da uloži napore i resurse, podrži inovativne ideje i projekte, ulaže u njih, prepozna ih da bi aktuelni tehnološki trendovi bili iskorišteni na najbolji način.

Osim Petričevića, u prezentaciji je učestvovovao i član Uprave koncerna “Kolektor grupe” Valter Leban, saopšteno je iz Ministarstva privrede i preduzetništva Srpske.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je danas na Јahorini da je Srpska, procesom uvođenja dualnog obrazovanja, na dobrom putu da uskladi svoje obrazovanje sa potrebama tržišta rada.

– Dualno obrazovanje nije ništa drugo nego spajanje teorije i prakse, kako bismo osposobili naše učenike za određene kompetencije i vještine da bi po završetku obrazovanja bili spremni za tržište rada ili za dalji nastavak školovanja onih koji to žele – istakla je Trivićeva u obraćanju na Јahorina ekonomskom forumu 2019.

(RTRS; foto: Srna)