Biznis 25.08.2015.

Panika trese berze

ČITANJE: 3 minute

berza-dioniceAkcije na kineskim berzama otvorene su i u utorak velikim padom, poslije masivnih gubitaka na toj i većini svjetskih berzi u ponedeljak.

Šangajski kompozitni indeks je u jutarnjoj trgovini bilježio pad od oko pet procenata, dok su gubici bili i veći kod kineskog manjeg indeksa šenžena, koji je u padu oko šest odsto.

Šangajski kompozitni indeks od 12. juna, kada je dostigao vrhunac vrijednosti, izgubio je čak 42 odsto.

Međutim, ostala azijska tržišta su u plusu. Nakon što su trgovački dan počeli u crvenom, glavni indeksi japanske, austrijske i berze u Seulu su u plusu.

Turbulentni berzanski podaci u Aziji slijede nakon veoma teškog “crnog ponedeljka” za svijetske berze. Američki indeks Dau Džons pao je juče za 1.000 poena, odnosno skoro 10 odsto, za samo četiri minuta po otvaranju berze da bi trgovački dana završio u minusu oko 5,5 odsto, odnosno sa padom od skoro 600 poena.

“Nema sumnje da panika rađa paniku na tom (Volstrit) tržištu”, izjavio je predsednik kompanije “Holand&amp”, Majkl Holand, u intervjuu za “Blumberg” televiziju, nazivajući današnji dan “crnim ponedeljkom” i dodajući da je “to psihološka stvar, koja se širi svuda”.

Vrijednost akcija na kineskim berzama pada od sredine juna kada su bile na vrhuncu, zbog čega su vlasti pokrenule široke intervencije u pokušaju da obuzdaju taj trend, ali ni najnovije tržišne intervencije zvaničnog Pekinga nisu uspjele da povrate povjerenje, prenosi agencija AFP.

Gotovo 9-procentni pad akcija u Kini potresao je globalna tržišta u ponedeljak.

Pojedine evropske berze su takođe zabilježile gubitak iznad sedam procenata u popodnevnom trgovanju u ponedeljak. Londonski FTSE 100 oslabio je 4,67 procenata i na zatvaranju je iznosio 5.898,87 bodova.

Pariski KAK 40 je skliznuo za 5,35 odsto na kraju dana, na 4.383,46 bodova, pošto je prethodno bio u gubitku za više od osam procenata. Frankfurtski DAX 30 je pao 4,70 odsto, i završio na 9.648,43 bodova, što je njegov najveći procentualni pad od novembra 2011. godine.

“Pratimo situaciju u Kini vrlo pomno. Međutim, negativne posljedice po nemačku privredu će verovatno biti ograničene”, izjavio je portparol vlade najveće evropske ekonomije novinarima u Berlinu.

Među ostalim evropskim tržištima koja su doživela “crni ponedeljak” s gubitkom iznad pet procenata nalaze se berza u Amsterdamu, Briselu, Milanu, Madridu i Oslu, čiji je indeks završio na najnižem nivou za četiri godine.

Krizom pogođena glavna grčka berza oslabila je za više od 10 odsto, podlegavši takođe negativnom uticaju rasprodaje akcija u Kini, kao i pritiscima zbog političke neizvesnosti u Grčkoj uoči vanrednih izbora koji će se verovatno održati sledećeg meseca.

Akcije na berzi u Šangaju su u ponedeljak potonule 8,49 odsto, što je najveći pad od februara 2007, a više od 800 akcija dostiglo je dnevni limit pada od 10 odsto, navodi “Blumberg”. Šenženski kompozitni indeks pao je 7,7 odsto na 1.882,46 poena. Akcije naftnih giganata PetroČajne i Sinopeka pale su 4,9 odnosno 8,94 odsto.

(TANJUG)