Magazin 04.10.2022.

Paprika, citrusi, kiseli kupus – prva linija odbrane od virusa

ČITANJE: 2 minute

Jesen je period kada se posebno pripremamo za borbu protiv virusa. Iako je skoro nemoguće da ih sasvim izbjegnemo, trebalo bi da uradimo sve što možemo kako bismo sačuvali svoje zdravlje, najprije izbalansiranom ishranom.

Čarobni štapić za jak imunitet ne postoji – ali postoji hrana koja će ga ojačati i omogućiti mu da se suoči s virusima i pobijedi ih. Vitamin C u namirnicima kao što su paprika, brokula, citrusi – u ovom periodu prva je linija odbrane.

“Popularna namirnica za naredne dane je kiseli kupus. Hoću da napomenem da kiseli kupus osim što ima značajnu količinu C vitamina, čak više nego limun, ima i dosta acidofilnih bakterija koje takođe utiču na naš imuni sistem. Sve što u sebi sadrži C vitamin ukoliko je termički obrađeno delimično gubi taj vitamin pa je važno da se te namirnice – unose sveže”, naglašava Ana Banduka Todorović, nutricionistkinja, piše RTS.

Stručnjaci kažu da smo u deficitu sa D vitaminom kojeg najviše ima u morskoj ribi ili u mliječnim proizvodima. Dodatno oružje u borbi protiv virusa su i biljna ulja – poput suncokretovog, lanenog, bundevinog, kao i hrana od cijelog žita. U ishranu ubacite začine, i kuvanu hranu.

“Pileća ili juneća supa, domaća sa dodatkom rena. Tanjir pun raznog povrća koji ima preliv od maslinovog ulja i parče ribe. Izbaciti sve pekarske proizvode, prženu i pohovanu hranu, previše šećera i previše masnu, prezasićenu hranu”, savjetuje nutricionistkinja.

Kada nam se čini da raznovrsna ishrana nije dovoljna, pribjegavamo suplementima. Stručnjaci kažu da ne pretjerujemo. Onim osobama koje ne uspijevaju da adekvatnom ishranom unesu dovoljne količine vitamina, preporučuju se suplementi, i to uz nadzor ljekara.

“Vrlo često ljudi misle da treba da manipulišu svojim imunskim odgovorom, da ga pojačavaju, ili da nešto urade da bi ih on bolje štitio. Ne, imunski odgovor po pravilu dovoljno dobro štiti.Ono što treba uskladiti to je smanjenje rizičnih ponašanja”, naglašava dr Dušan Popadić, imunolog.

Dobar imunitet je, prije svega, rezultat pravilne ishrane, odmora i svakodnevnih fizičkih aktivnosti.