Politika 05.04.2016.

Parodi: MMF nije odustao od pregovora sa BiH

ČITANJE: 1 minuta
parodi MMF

SARAJEVO – Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ u BiH Francisko Parodi najavio je seriju sastanaka predstavnika MMF-a i vlasti u BiH, ali nije precizirao datum njihovog dolaska u BiH.

„Kada je riječ o trenutnom statusu pregovora sa BiH, u proteklih nekoliko mjeseci ostvaren je značajan napredak. Sada smo u fazi kada dogovaramo set politika koji je potrebno sprovesti prije nego što Izvršni odbor MMF-a, čija sjednica još nije zakazana, odobri program“, rekao je Parodi za „Dnevni avaz“.

Prema njegovim riječima, jedan od ciljeva potencijalnog programa sa MMF-om o kojem se trenutno pregovara jeste očuvanje stabilnosti finansijskog sektora i oživljavanje kreditiranja bankarskog sektora. „U toku su razgovori sa predstavnicima vlasti Republike Srpske u pogledu preduzimanja snažnih i pravovremenih mjera za rješavanje problema slabijih banaka. Ove mjere nisu važne samo u pogledu smanjenja fiskalnih rizika i tereta po poreske obveznike, nego i zbog toga da se obezbijedi da finansijski sistem ostane i dalje snažan i efikasan“, naveo je Parodi.

Očekuje se da delegacija MMF-a u BiH stigne sljedeće sedmice

(Nezavisne novine)