Biznis 07.06.2021.

PAŠALIĆ: Ministarstvo će obezbijediti dodatnu finansijsku pomoć proizvođačima mesa i voća

ČITANJE: 5 minuta

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas u Bijeljini da će resorno ministarstvo obezbijediti još sredstava za pomoć proizvođačima mesa i voća, pored 75 miliona KM agrarnog budžeta i šest miliona KM koje je već angažovano iz Kompenzacionog fonda za kapitalne investicije.

On je rekao da je dodatna pomoć ranije dogovorena na sastanku u Gradišci, te da će prva prva mjera biti za proizvođače, utovljivače svinja.

– Mi ćemo sada obuhvatiti period od 1. marta do 1. juna, kada ćemo vršiti presjek i isplatićemo po 50 KM po grlu – rekao je Pašalić.

On je podsjetio da je utovljivačima svinja, koji su ovaj posao obavili od 1. janura do 1. marta, novac isplaćen.

– Naredna mjera će biti podrška uzgajivačima prasića i junadi, sve u onoj vremenskoj dinamici koja je dogovorena sa proizvođačima – naveo je on.

Pašalić je dodao da će prva 2,3 miliona KM za ove namjena biti odobrena na prvoj sjednici Kompenzacionog fonda, za uzgajivače svinja i voćare, koji su imali štetu od mraza.

On je rekao da ukoliko i ove godine bude potrebe Ministarstvo i Vlada Srpske će reagovati na vrijeme.

Pašalić je danas tokom posjete preduzeću “Sava Semberija” naveo da je prehrambena industrija u ovoj firmi u potpunosti bazirana na domaćoj sirovini, što je veoma važno jer pored toga što je dobar prerađivač, ona otkupljuje domaće proizvode, sirovinu.

Pašalić je rekao da je Ministarstvo prošle godine zajedno sa “Savom” radilo na rješavanju tržišnih viškova, kada je otkupljeno i prerađeno oko 8.000 tona sirovina, uz “Savinu” količinu.

On je najavio da će se i ove godine resorno ministarstvo uključiti u takav angažman, jer kroz svoje redovne mjere podrške ima sredstva za podršku domaćim poljoprivrednim proizvođačima.

Pašalić je izrazio zadovoljstvo preradom proizvoda u ovoj preduzeću jer sama činjenica da se neki proizvodi, kao sok od paradajza, zasnivaju isključivo na domaćoj sirovini, što je rijetkost, a to samo potvrđuje da su kvalitetni i zdravi.

On je naglasio da porizvodi “Save” nalaze svoje tržište u zahtjevnim zemljama koje vrše rigorozne kontrole, a činjenica da nema reklamacije i vraćanja robe govori sve o ovim proizvodima.

Pašalić je istakao da, kada je riječ o ratarima, Gradska uprava i Ministarstvo bi trebalo zajedno da rade na pitanju raspoloživog zemljišta.

– Ovdje u Semberiji imamo zemljište koje je u svojini Republike Srpske koje mi dajemo kroz koncesiju pravnim licima, ali ima i zemljišta kojim upravlja grad, a koje se može dati proizvođačima kroz zakup – rekao je Pašalić podsjećajući da se danas susreo i sa poljoprivrednim proizvođačima Semberije.

Direktor preduzeća “Sava Semberija” Stevo Filipović rekao je da se zahvaljujući mjerama Ministarstva i Vlade Republike Srpske umnogome uspjelo prevazići sve na što se nailazilo u teškoj godini pandemije virusa korona.

– Otkupili smo tako sve ponuđene količine domaće proizvodnje, sve ih preradili i četiri mjeseca prije ugovorenog roka platili. Naš strateški partner su domaći poljoprivredni proizvođači i očekujem da ćemo i ove godine zajedno sa Vladom Srpske doći u situaciju da sve količine otkupimo i preradimo – rekao je Filipović.

On je izrazio nadu da će konačno doći do popuštanja mjera za izvoz na strana tržišta, koja su devet mjeseci u kontinuitetu bila zatvorena, a “Sava Semberija” izvozi oko 90 odsto proizvodnje širom svijeta.

Gradonačelnik se nije pojavio u Janji

Gradski odbor SNSD Bijeljina smatra skandaloznim postupak aktuelnog gradonačelnika Ljubiše Petrovića, koji je odbio da primi ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisa Pašalića, saopšteno je iz SNSD-a Bijeljina.

Ministar Pašalić, koji je i član Predsjedništva SNSD-a, rekao je pri susretu s rukovodstvom Gradskog odbora ove stranke da je Petrović ignorisao njegov poziv da zajedno posjete lokaciju budućeg nasipa na rijeci Drini u Janji i da najave jedan od najvećih infrastrukturnih projekata vrijedan 1,6 miliona evra.

– Kabinet gradonačelnika je o tome obaviješten u petak, 4. juna, ali nije stigao nikakav odgovor, niti se gradonačelnik pojavio u Janji – rekao je Pašalić.

Predsjednik Gradskog odbora SNSD Bijeljina Vladimir Lazić kaže da Semberci neće dozvoliti da gradonačelnik Bijeljine izoluje Semberiju, jer je to, kako je rekao, nastavak politike koja je bila u interesu samo grupi moćnika iz SDS-a.

– Nama je potrebna saradnja na svim nivoima vlasti, a ignorisati ključno ministarstvo za ovaj kraj, Ministarstvo poljoprivrede, smatramo političkim diletantizmom koji Petrović svakodnevno pokazuje – rekao je Lazić.

On ističe da iznenađuje to što su upravo Petrović i njegova porodica već decenijama korisnici podsticajnih sredstava u poljoprivredi i da dobro zna koliko su ta sredstva značajna poljoprivrednicima.

– Od svih poreskih obveznika koji pune budžet, milioni se izdvajaju za podsticaje u poljoprivredi. Petrović bi to da sakrije, kao i platu koju uzima iz budžeta koji, takođe, pune svi poreski obveznici, bez razlike na političku pripadnost – rekao je Lazić.

Direktor Agrarnog fonda grada Bijeljina Zlatan Lazarević osuđuje ovakav postupak gradonačelnika Petrovića.

– S obzirom na aktuelna dešavanja oko unapređenja rada Agrarnog fonda uz pomoć Vlade Republike Srpske, konkretno Investiciono-razvojne banke /IRB/, Garantnog fonda i Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, i razgovora koje sam vodio o tome sa gradonačelnikom u protekle dvije sedmice, smatram da nije dobro što danas nije došlo do susreta gradonačelnika i ministra – naveo je Lazarević.

On je izrazio žaljenje što gradonačelnik nije prepoznao važnost susreta sa ministrom Pašalićem, jer je Semberija poljoprivredni kraj.

(Srna/SB)

Oznake: Boris Pašalić