Biznis 20.09.2021.

PAŠALIĆ: Očekujem pozitivno poslovanje “Šuma Srpske” do kraja godine, postoji vidan napredak

ČITANJE: 2 minute

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da očekuje da će Javno preduzeće “Šume Republike Srpske” do kraja godine pozitivno poslovati.

Nakon sjednice proširenog sastava Izvršnog odbora Udruženja šumarstva i prerade drveta Privredne komore Republike Srpske u Banjaluci, Pašalić je izjavio novinarima da u devet od 10 gazdinstava u kojima je Vlada Srpske ranije smijenila rukovodioce postoji vidan napredak u poslovanju i da se smanjilo gomilanje gubitaka.

Na sastanku je konstatovano da je stanje u drvopreradi Republike Srpske dobro u smislu tržišta i poslovanja drvoprerađivača, ali Pašalić ističe da oni nemaju sirovinu, a imaju poslovne ugovore, tržište i mogu da zaposle nove radnike, dok se, s druge strane, ta sirovina odliva u druge zemlje.

– Na bazi smo razmišljanja da akte, pravilnike i odluke koje imamo usvojene na Vladi Republike Srpske eventualno doradimo kako bismo izbalansirali odluke i spriječili da neki subjekti dobiju u potpunosti sirovinu, a neki dobiju manje – rekao je Pašalić.

On je naveo da resorno ministarstvo traži od direktora “Šuma Republike Srpske” da u potpunosti ispoštuje potpisane ugovore i način kako da sva sirovina ostane na raspolaganju drvoprerađivačima iz Republike Srpske.

– Imamo, nažalost, zloupotreba iako je Vlada Republike Srpske donijela odluku da se zabranjuje izvoz trupaca van Srpske – ukazao je Pašalić.

On je rekao da će resorno ministarstva na nivou BiH ponovo pokrenuti pitanje zabrane izvoza trupaca iz BiH preko preduzeća iz Federacije BiH.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je novinarima da je na sastanku bilo govora o problemima u snabdijevanju drvoprerađivača Srpske trupcima četinara.

– Jedan od zaključaka sastanka je da se ide u određene dorade samog procesa bodovanja primarnih i finalnih proizvođača drveta, a razmotriće se i mogućnost uređenja ove oblasti možda kroz zakon o drvopreradi – naglasio je Petričević.

Generalni direktor Javnog preduzeća “Šume Republike Srpske” Slaven Gojković rekao je da je povećanjem cijena rezane građe i proizvoda od šumskih drvnih sortimenata van Republike Srpske došlo i do povećane potražnje za trupcima četinara.

– Primarnim drvoprerađivačima koji imaju veće potrebe za trupcima `Šume Republike Srpske` nisu u mogućnosti da ih isporuče jer već imamo potpisane ugovore sa kupcima. Tu je došlo do dizbalansa i pregovaramo o mogućoj korekciji odluke Vlade Republike Srpske o bodovanju i načinu raspodjele šumskih drvnih sortimenata za budući period – istakao je Gojković.

Darko Partalo, koji se bavi proizvodnjom parketa, rekao je da su vlasnici pilana inicirali današnji sastanak jer su nezadovoljni snabdijevanjem trupaca četinara.

On je rekao da je u posljednjih 20 godina cijena rezane građe četinara bila od 150 do 180 evra, a sada je viša od 300 evra, ali se očekuje da bi u narednih nekoliko mjeseci cijena mogla da se vrati na raniji nivo.

(Srna/SB)

Oznake: Boris Pašalić