Biznis 19.09.2015.

Pašalić: U poljoprivredi sanirano 70 odsto šteta od poplava

ČITANJE: 1 minuta
pasalic

Sanirano je 70 odsto štete u poljoprivredi koja je prouzrokovana prošlogodišnjim poplavama, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.

– Šteta od poplava iznosi 63 miliona maraka, a do sada je isplaćeno 44 miliona ili oko 70 odsto štete –  izjavio je Pašalić danas u Donjim Agićima kod Novog Grada.

Prema njegovim riječima, 12 miliona maraka isplaćeno je na žiro račune poljoprivrednih proizvođača, a ostatak kroz nabavku sjemena, zaštitu životinja i nabavku stočne hrane.

On je naveo da je šteta od suše ove godine minimalno 200 miliona maraka.

– Zato poljoprivredna proizvodnja i svi koji su uključeni i odgovorni moraju dati svoj doprinos da se prevaziđu problemi – kaže Pašalić.

On je rekao da je spremljen zakon o podsticajima koji treba da bude upućen na Vladu Republike Srpske, a zatim u javnu raspravu.

– Osnovno obilježje zakona o podsticajima jeste da se prelazi sa sistema podsticaja po proizvodu na podsticaj po hektaru i grlu – kaže Pašalić.

On je rekao se još rade kalkulacije između postojećeg i planiranog sistema podsticaja i da će novi zakon biti usvojen do kraja ove ili početkom nove godine.

Pašalić je danas otvorio 6. Sajam poljoprivrednog zadrugarstva Republike Srpske “Zadružni susreti Republike Srpske 2015”, koji pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske organizuju Zadružni savez Republike Srpske, Poljoprivredna zadruga “Agrojapra” i opština Novi Grad.

(Agencije)