Biznis 26.05.2022.

PAŠALIĆ: Zaštititi interese domaćih drvoprerađivača

ČITANJE: 1 minuta

Vlada Republike Srpske je na inicijativu Ministarstva poljoprivrede uputila prije mjesec dana zahtjev Savjetu ministara da se zabrani izvoz drvnih sortimenata, ali ta mjera nije usvojena jer za nju nisu glasali ministri iz reda bošnjačkog naroda, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.

On je novinarima u Trebinju rekao da domaći drvoprerađivači imaju velike potrebe, dobro tržište i skup proizvod koji mogu da prodaju, ali nemaju dovoljno sirovine, te naglasio da je potrebno voditi računa o domaćim drvoprerađivačima, a onda dozvoliti odliv.

– Šest ministara je tada glasalo za zabranu izvoza trupaca iz BiH, to su ministri iz reda srpskog i hrvatskog naroda, dok ministri iz reda bošnjačkog naroda nisu glasali za tu mjeru i ona nije usvojena – rekao je Pašalić, komentarišući primjedbe zbog izvoza drveta u EU.

Pašalić je naveo da je su kapaciteti domaćih drvoprerađivača pet miliona metara kubnih, a godišnje se isiječe oko dva miliona metara kubnih.

– To dovoljno govori koliko oni mogu da rade, koliko imaju tržište, ali ne možemo da im obezbijedimo sirovinu. Još ako se ta sirovina odliva, odlazi van granica Republike Srpske, to je dodatni problem za te ljude – rekao je Pašalić.

(Srna/SB)

Oznake: Boris Pašalić