Magazin 24.12.2020.

Paspalj, najbolji gitarista 2020.godine: Nisam očekivao pobjedu, osjećaj je sjajan

ČITANJE: 2 minute

Nisam očekivao ovoliku medijsku pažnju, ali eto, u moru turobnih vijesti ove godine, drago mi je da se mediji u ovolikoj mjeri interesuju i za umjetnost”, kaže Igor Paspalj za “Nezavisne”.

Paspalj je Prijedorčanin koji je proglašen za najboljeg gitaristu 2020. godine, objavio je poznati sajt guitarworld.com.

U obrazloženju nagrade navodi se da je Paspalj, svirajući muziku poznatih gitarskih virtuoza, pokazao izuzetnu vještinu na ovom instrumentu, što mu je i donijelo ovu prestižnu nagradu. Njegov nastup bio je pod uticajem bluza, a svoju vještinu demonstrirao je zavidnom tehnikom korištenja trzalice i savijanja žica, naveli su u obrazloženju guitaworld.com.

Talentovani gitarista za “Nezavisne novine” ističe da nije očekivao da će biti izabran za pobjednika i da je osjećaj nakon pobjede sjajan.

“To je jedan od najprestižnijih svjetskih magazina posvećenih gitari i gitaristima i izabran sam od strane čitalaca, editora, urednika i žirija sačinjenog od najvećih svjetskih imena poput Džona Petručija, Džona 5 i Nita Strausa”, rekao je Paspalj.

Kao nagradu Paspalj će dobiti članak posvećen njemu u prestižnom magazinu “Guitar World” i u printanom i u online izdanju, kao i snimanje profesionalnog video-spota njegovog nastupa. Pored toga, dobio je i vrijednu električnu gitaru “PRS S2 McCarty”, koja vrijedi 1.700 dolara.

Inače ovaj talentovani gitarista je svoje prve korake u upoznavanju sa ovim instrumentom napravio sa 13 godina i od tada se profesionalno bavi sviranjem gitare.

Paspalj posljednjih šest godina živi u Dubaiju, gdje djeluje kao profesor gitare u “American School of Dubai”.

“Trenutno se nalazim u BiH zbog cijele situacije sa virusom korona, ali proteklih šest godina boravim i radim u Dubaiju. U tom vremenu djelovao sam kao profesor gitare u ‘American School of Dubai’, zatim kao session i studijski muzičar i nastupao sam šest dana sedmično, 11 mjeseci u godini u proteklih pet godina. To je i dalje najljepši i najkorisniji vid bavljenja muzikom – sviranje uživo – i to je stvarno jedno neprocjenjivo iskustvo”, zaključio je Paspalj.

Kada su u pitanju naredni planovi ovog talentovanog virtuoza, Paspalj ističe da trenutno nema velikih najava zbog pandemije virusa korona.

(Banjaluka.net)

Oznake: Igor Paspalj