Vijesti 18.02.2016.

Patnje studenata u Palama i Foči

ČITANJE: 3 minute
PALE
Korisnici usluga Studentskog centra Pale pozvali su predstavnike medija kako bi izrazili nezadovoljstvo uslovima u domovima.

Studenti se žale na smještaj, higijenu i hranu u domovima, i za sve optužuju direktora Dragana Bjelajca koji negira njihove navode i tvrdi da se protiv njega vodi medijska hajka.

Studenti smješteni u Domu “Koran” u Palama žale se na nekvalitetnu hranu koja nije, kako tvrde, ni količinski dovoljna.

Nisu zadovoljni ni higijenom, a posebna priča je prebukiranost studentskih soba.

– Imamo šestokrevetne i dvanaestokrevetne sobe sa po jednim kupatilom. Grijanje nam je u januaru smanjeno, svi smo se porazbolijevali. Toplu vodu imamo dva puta dnevno po jedan sat- kaže Dragana Spasić, korisnik Studentskog doma “Koran” u Palama i pita kako 12 ljudi da se okupa za sat vremena.

Prebukiranost je problem i Studentskog doma u Foči, koji je namjenjen samo za djevojke. Njih 120 dijeli 6 kupatila i jednu veš mašinu, a muške kolege nemaju ni to, pa su prisiljeni da plaćaju privatan smještaj.

Studentima koji koriste usluge doma na Stambolčiću takođe su problem hrana koju, kako tvrde, često plate, ali je ne dobiju, te neuslovne sobe.

– Nas je 46 studenata u Domu, a imamo tri kupatila. Posle se čude što se u domu pojavila šuga- ističe Stefan Jeremić, korisnik Studentskog doma “Stambulčić” kod Pala.

Njegov kolega Miloš Dragović dodaje da je u konkursu za smještaj u Studentski dom bilo navedeno da Dom ima teretanu, sportske terene i bazen.

Direktor Studentskog centra Pale Dragan Bjelajac koga studenti optužuju za svoje nevolje, tvrdi da ništa od navedenog nije tačno.

– Sobe su možda prebukirane, ali samo zato da studenti ne bi plaćali privatni smještaj koji je znatno skuplji. Što se tiče hrane ona je kvalitetna i raznovrsna, i mnogi ni kući nemaju ništa bolje- tvrdi direktor Bjelajac i dodaje da problem nije ni higijena, jer su bolest šugu studenti donijeli u dom.

– Jedan mladić Milan Vučurević šugu je donio iz Trebinja. Zaradio je na bazanu- kaže Bjelajac.

Prozvani mladić Milan Vučurević duboko pogođen javnom prozivkom direktora za našu televizuju kaže da on jeste imao navedenu bolest, ali dva mjeseca prije nego je došao u Dom.

– Izliječio sam se, a kada sam stigao u studentski dom moj cimer je već bio zaražen. Prijavili smo to direktoru, a on nas je poslao u bolnicu i nakon toga kući. Ja sam otišao u Dubrovnik privatno kod ljekara da izvadim detaljne nalaze. Rekli su mi da nisam bolestan. Kako sam onda ja mogao da zarazim kolege u domu? Stvarno ne shvatam- kaže Vučurević.

Direktor Bjelajac posle svega tvrdi da protiv njega neki radnici Centra i studentsko rukovodstvo Univerziteta Istočno Sarajevo vode medijsku hajku, jer žele da se Studentski centar pripoji Univerzitetu. Ističe da sve radi odgovorno i po zakonu, i da ima punu podršku Ministarstva prosvjete.

Međutim, ni direktor, ni ministar ne odgovaraju na pitanje zašto se studenti u Palama i Foči pate u neuslovnim domovima, kada su odavno izgrađeni novi, i kada ih je predsjednik svečano otvorio uoči opštih izbora 2012?

Zašto studenti nisu u tim domovima, već im roditelji plaćaju smještaj u neuslovnim sobama 85 maraka, a ministarstvo Centru dodatno uplaćuje 135 maraka po studentu.

(BN)