Magazin 08.04.2016.

Patuljasti četinari za terasu

ČITANJE: 1 minuta
cetinari
Ništa ne prija kao zimzelena biljka, jer lijepa zelena boja i miris četinara unose svježinu u svaki prostor. Čak i oni koji imaju male bašte za jelu i bor ili pak imaju samo balkon, mogu da uživaju u opojnim čarima zimzelenih biljaka, jer su patuljasti četinari pogodni za svaki prostor.

Guru među patuljastim biljkama je pinus mugo koji izuzetno sporo raste, ima i kompaktnu gustu krošnju, kratke iglice i veoma je popularan u Japanu. Ova biljka je izuzetno pogodna za saksije, jer poraste najviše metar u visinu. Odličan je za bonsai, lako se oblikuje i vrlo je otporan.

Međutim, prelijep je i kao žbun u bašti. Jedino što pinus mugo ne podnosi je višak vlage u zemljištu. Ovaj kalemljeni patuljasti bor može se naći u nekoliko boja, a pored zelene, veoma je zanimljiv karstens vintergold koji od jeseni do proljeća ima gustu krošnju izrazito žute boje. Najbolji efekat se postiže naizmjeničnim kombinovanjem zelenih i žutih pinus munga.

Odličan izbor među zimzelenim patuljcima sporog rasta je i pinus brepo. I ovaj kalemljeni bor treba da se nađe u maloj bašti ili alpinetumu, ali samo ukoliko dobije mjesto koje zaslužuje.

Brepo je elegantan i veoma lijepo uspijeva u žardinjerama i ukrasnim ćupovima. U prečniku kugla može da poraste do metar, a plodovi su prelijepe male šišarke koje su izuzetno dekorativne.

Nijedna zimzelena biljka ne voli kada se oko korijena zadržava previše vlage, pa je drenaža najvažnija za uspješan uzgoj.

(Novosti)