Vijesti 28.09.2016.

Peđa Kovačević prvi pulmolog intezivista u BIH

ČITANJE: 1 minuta

Načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Peđa Kovačević postao je prvi pulmolog intenzivista u BiH, a i šire, saopšteno je iz ove medicinske ustanove.

Kovačević je juče odbranio supspecijalistički rad o temi “Serumske vrijednosti azot monoksida kao prediktor preživljavanja kod oboljelih od akutnog respiratornog distres sindroma”.

Iz UKC-a ističu da je to rezultat dobre saradnje sa profesorom Joakimom Mejerom, koji je bio mentor na supspecijalizaciji, dok je komentor bio specijalista za bolesti pluća i redovan profesor Univerziteta u Banjaluci Mirko Stanetić.

Mejer je dugogodišnji šef kardiorespiratorne jedinice intenzivne njege Univerzitetske bolnice u Hajdelbergu, profesor na Univerzitetu u Hajdelbergu i direktor Gradskog kliničkog centra u Minhenu.

“Osim Mejera, članovi komisije u odbrani supspecijalističkog rada bili su i profesori intenzivisti Mejo Klinike, profesor Ognjen Gajić i profesor Emir Festić, koji su proteklih desetak godina nesebično pomagali razvoj nehirurške intenzivne njege u našoj kući mnogobrojnim aktivnostima, od kontinuiranih edukacija, preko donacije opreme za neinvazivnu ventilaciju”, navodi se u saopštenju.

Član komisije bio je i profesor Igor Antončić, prvi neurolog-intenzivista iz Hrvatske.

“Činjenica da su u odbrani prvog supspecijalističkog ispita iz intenzivne terapije u Republici Srpskoj učestvovali pomenuti profesori prestižnih svjetskih institucija iz četiri države i sa dva kontinenta, daje posebnu specifičnu težinu svemu”, napominju u saopštenju.

Iz UKC ističu da za ljekare intenzivne njege profesor Mejer do sutra drži kurs iz ultrazvučne dijagnostike u Banjaluci, kao i predavanja o uticaju mehaničke ventilacije na kardiovaskularne funkcije, te praktičnu obuku iz oblasti bronhoskopije kod kritično oboljelih pacijenata.

(Mojabanjaluka.info)