Vijesti 03.09.2015.

Peres Molina podnio ostavku na mjesto predsjednika Gvatemale

ČITANJE: 1 minuta
oto peres molina

Predsjednik Gvatemale Oto Peres Molina podnio je danas ostavku samo nekoliko časova nakon što je sudija izdao nalog za njegovo privođenje zbog sumnje da je predvodio veliku mrežu korupcije, poznatu pod nazivom “linija”, što je državu koštalo milione dolara.

Peres Molina, kome je u utorak parlament ukinuo imunitet, odlučio je da podnese ostavku da bi se “suprotstavio procesima pokrenutim protiv njega”, rekao je njegov portparol Horhe Ortega.

Do novih izbora, koji će biti održani u nedjelju, potpredsednik Alehandro Maldonado bi trebalo da preuzme funkciju šefa države.

Novi predsjednik će položiti zakletvu 14. januara sljedeće godine.

Zbog skandala “linija” potpredsjednica Roksana Baldeti je već podnijela ostavku, što je posljednjih dana učinilo i šest od ukupno 14 ministara, kao i nekoliko drugih istaknutih zvaničnika.

Očekuje se da će se Peres (64), koji je na čelu države od 2012. godine, tokom dana pojaviti pred sudijom jer je navodno pristao da sarađuje u istrazi.

Peres tvrdi da nije umješan u skandal koji je izbio kada se otkrilo da su poslovni ljudi plaćali državnim zvaničnicima mito da bi izbjegli plaćanje carina.

(Tanjug)