Biznis 28.09.2015.

Perović: Naftnu industriju Srpske kupio “Zarubežnjeft”

ČITANJE: 2 minute
dusko-perovic-1
Šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović izjavio je da je kompanija “Zarubežnjeft” kupila naftnu industriju Srpske posredstvom svoje “kćerke” preduzeća “Njefteganzinkor”.

Perović je odbacio kao neutemeljene optužbe bivšeg šefa Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Gordana Milinića da privatizacija Rafinerije nafte Brod i naftne industrije nije izvršena posredstvom “Zarubežnjefta”, nego da je formirano preduzeće “Njeftegazinkor” koje su kasnije kupila pojedina privatna preduzeća, među kojima je i Perovićevo.

On je najavio da će tužiti Milinića koji će, kako je naveo, sudskim putem morati da dokaže svoje tvrdnje.

“Milinićeve tužbe su bez pokrića. U vrijeme ove privatizacije nisam radio za Republiku Srpsku, nego za `Zarubežnjeft` koji je kupio naftnu industriju Srpske posredstvom `Njefteganzinkora”, rekao je Perović za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je naveo da je bivšem ministru industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željku Kovačeviću u Narodnoj skupštini Republike Srpske postavljeno pitanje ko je kupio naftnu industriju Srpske.

“On se obratio rukovodstvu `Zarubežnjefta` koji je poslao izvod iz sudskog registra ko je vlasnik `Njeftegazinkora`. `Zarubežnjeft` je u vlasništvu Rusije, a `Njeftegazinkor` je njena kćerka kompanija”, kaže Perović.

On je istakao da Republika Srpska tek sada ima Predstavništvo u Rusiji, a da je ranije to bila firma “koja je trgovala, kupovala i prodavala”.

Perović je napomenuo da je Milinić jedini bio ovlašten za podizanje novca sa računa Predstavništva, te da to nije mogla uraditi ni Vlada Srpske, kao i da postoji sumnjiva dokumentacija kojom se potvrđuje skidanje novca sa računa i čekovnih knjižica na nedozvoljen način.

“To Predstavništvo nisam preuzeo ja, nego je to učinila nadležna komisija Vlade Republike Srpske. Riječ je o privatnoj firmi u kojoj se svašta radilo i zbog toga sam odbio da ga preuzmem”, zaključio je Perović.

(Agencije)