Biznis 25.09.2015.

Pet načina kako Fejsbuk može unaprijediti vaš posao

ČITANJE: 4 minute
Najveća i najpoznatija društvena mreža na svijetu Fejsbuk, prema posljednjim istraživanjima, ima milijardu i petsto miliona aktivnih korisnika. To znači da gotovo 20 posto cjelokupne svjetske populacije bar jednom u toku mjeseca otvori svoj profil na ovoj mreži.

Sada ove činjenice pogledajte iz perspektive marketinškog menadžera – koji god proizvod da treba prodati, znatan dio njegove ciljne grupe sigurno će moći da locira upravo na ovoj mreži. Baš zato agencije i magovi oglašavanja sve češće se odlučuju za ovaj kanal komunikacije sa svojim potrošačima. Šta god da prodajete, nudite ili tražite, u digitalnoj džungli ćete pronaći rješenje.

Fejsbuk je ovu situaciju prepoznao odavno i pametno iskoristio svoje resurse kako bi poslovanje olakšao i prodavcima i kupcima, kao i brojnim brendovima koji ovim putem žele samo da se promovišu.

Ako se bavite marketingom ili radite kao brend menadžer u nekoj kompaniji, pa čak i ukoliko imate svoj mali privatni biznis, ova društvena mreža vam može biti od velike koristi za unapređenje i sticanje profita. Evo i nekoliko razloga zašto je to tako.

Više pratilaca = više potrošača = više novca

Kao što smo već rekli, čime god da se bavite, vaša ciljna grupa sigurno koristi Fejsbuk. Zašto biste propustili priliku da im se besplatno ili za simboličnu sumu novca obratite na ovaj način? Ovaj kanal komunikacije omogućava vam veću izloženost očima javnosti od mnogih drugih u koje ulažete daleko više i truda i sredstava. Iskoristite to i iznesite sve dobre strane svojih proizvoda i usluga pred ljude koji vas prate i koriste vaše proizvode ili usluge.

Prostor za unapređenje reputacije

Imajući u vidu sve veći broj brendova koji pronalaze svoje mjesto na Fejsbuku, nije neuobičajeno da negdje usput konkurentske kompanije počnu da provociraju i izazivaju jedna drugu. Ovo nije nužno loša vijest, s obzirom na to da vam to pruža ogroman prostor za unapređenje imidža u javnosti.

Zauzmite se za svoje stavove i insistirajte na tome da se predstavite u što boljem svjetlu. Nikada ne preuzimajte defanzivan stav, već ističite sve ono dobro što imate da ponudite svojim potrošačima.

Sa druge strane, nerijetko su vaši korisnici i kupci ti koji žele da vas ovim putem ocrne. Najgore što možete da uradite u tom trenutku jeste da ignorišete komentare ili ih obrišete. Izdvojite vrijeme i odgovorite ljubazno na svaki. Pokušajte da obrazložite svoje postupke, ako postoji prostor za to, a ako su optužbe i kritike neosnovane, budite kreativni u odgovorima i opustite atmosferu tako da u cijeloj konverzaciji vi dobijete ulogu pozitivca.

Istraživanje tržišta

Zahvaljujući komentarima vaših pratilaca, bili oni dobri ili loši, možete izvršiti pravo istraživanje javnog mnjenja i iskoristiti rezultate za unapređenje dalje strategije i koraka koje ćete preduzeti. Ispipaćete puls naroda, vidjeti kako vaši klijenti razmišljaju, šta im je potrebno, šta im se čini besmislenim i u skladu sa tim odgovorićete na njihove potrebe i dovesti prodaju do odličnih rezultata i, svakako, do povećanja profita.

Traženje novih talenata

Ukoliko se bavite branšom novijeg doba ili su vam potrebni novi, mladi saradnici, Fejsbuk je pravo mjesto na kome ćete ih pronaći. Raspisivanjem konkursa, davanjem zadataka ili postavljanjem različitih kvizova na svoju stranicu doći ćete do odličnih talentovanih ljudi, koji će zadovoljiti kriterijume koje moderno tržište postavlja.

Takođe, ukoliko se bavite oglašavanjem ili novim tehnologijama, ovo je mjesto gdje ćete regrutovati nove talente. Kada vam neko odgovori na postavljeni konkurs, automatski možete vidjeti na koji način razmišlja, zašto ga ta pozicija zanima i u kakvoj je prethodno interakciji bio sa vašom kompanijom i brendom.

Stvaranje veza sa saradnicima i konkurencijom

Mnoge kompanije već poseduju svoju stranicu na Fejsbuku, pa tako možete imati uvid u njihov način komunikacije i plasman proizvoda. Jednostavno rečeno, možete legalno špijunirati svoje konkurente, a takođe i učvrstiti odnose sa saradnicima, poklonivši im prostor na vašoj stranici. Na ovaj način promovisaćete i sebe, kao i njih i tako dobiti pozitivne poene, a konkurentski brendovi vidjeće kakvim alatima raspolažete i ko stoji uz vas.

Ovo su samo neke od odličnih strana Fejsbuka koje mogu unaprijediti vaš posao. Promocija proizvoda, plaćeno oglašavanje ili direktna prodaja ovim putem su posebna priča koja još više doprinosi građenju i očuvanju dobre reputacije.

U kakvom god da ste odnosu prema određenom brendu, od dobro vođene stranice možete imati samo koristi. Postoji još mnogo načina za unapređenje imidža koji kompanija ima, a koje upravo ova društvena mreža može da omogući.

(Kurir)