Magazin 17.01.2016.

Pet najčešćih strahova budućih očeva

ČITANJE: 3 minute
otac s djetetom
Pomisao da će uskoro postati otac vrlo često preplaši muškarca. Sa kakvim to strahovima se bore muškarci, pročitajte u tekstu:
Bespomoćan na porođaju
Prije konačne odluke o prisustvu na porođaju preispitajte se da li ste zaista spremni za to! Budući očevi koji su ikada vidjeli na filmu ili TV-u kako izgleda porođaj, ili su čuli priče žena, osjećaju se bespomoćno jer ne znaju kako da svojoj partnerki olakšaju bolove.

Neki očevi  zbog toga žele da prisustvuju porođaju i u tom slučaju svakako bi trebalo pohađati školu psihofizičke pripreme za porođaj. Međutim, prije odluke svako se preispitajte da li ste spremni za tako nešto.

Ukoliko imate i najmanju nedoumicu ili strah bolje odustanite od toga, jer partnerki možete pomoći i na drugi način. Recimo mnogo je važnije da budete potpuno pribrani i smireni kad dođe vrijeme za porodilište, da budete prava glava porodice i da u tom trenutku „držite sve konce u rukama“!

Spremnost za roditeljstvo

Uglavnom očeve brine to što kada postanu roditelj prestaju da budu mladi. Paralisani su strahom da „odgovorna odrasla osoba“ podrazumijeva to da više neće moći da viđaju svoje prijatelje, izlaze i da uživaju u društvenom životu.

Budite spremni na to da više nećete imati slobodnog vremena i da vam neće partner biti posvećen kao prije bebe, ali naravno to ne znači da više ne smijete da se zabavljate. Biti roditelj ne znači da 24 časa treba da budete zatvoreni u kući!

Najvažnija stvar kod roditeljstva je da naučite kako da se dobro organizujete i imaćete dovoljno vremena za porodicu, ali i za prijatelje, sport, hobi…

Briga o bebi

Očeve često brine to što ne umiju spretno i brzo da promijene bebi pelenu!

Očevi u većini slučajeva prepuštaju sve svakodnevne obaveze oko bebe mamama, a jednostavan razlog je što ne umiju tako dobro, spretno i brzo kao mama da urade neke stvari.

Zbog toga bi bilo dobro da u toku trudnoće otac posjeti prijatelja ili rođaka koji ima bebu i koji bi mogao da ga uputi i pokaže mu kako da drži bebu, kako da je stavlja u krevetac, mijenja joj pelenu…

Na kraju će i sam zaključiti da su osnovne stvari brige o bebi prilično jednostavne i da se uz iskustvo i svakodnevnu praksu sve veoma brzo nauči.

Porodični odnosi

Obično se kaže da beba čini da dobar brak postane bolji, a loš još gori. Sve se to dešava zbog toga što su uglavnom oba roditelja fokusirani na novo, zahtjevno biće u njihovom životu i sve to može da bude prilično stresno za svakoga.

Često se i muškarci osjećaju zapostavljeno, odbačeno, osjećaju ljubomoru, jer je žena potpuno fokusirana i brine o većini bebinih potreba.
Parovi bi svako trebalo da u svakodnevnom rasporedu ostave malo vremena samo za sebe i uživaju u stvarima koje ih čine srećnim.

Iako vam možda ne zvuči nimalo romantično da imate raspored za seksualni život imajte na umu da ukoliko ga ne isplanirate neće ga uopšte ni biti!

Novac

Finansije su velika briga budućih očeva, koji obično razmišljaju unaprijed i brinu da li će imati dovoljno novca da djetetu obezbijede: pelene, hranu, bicikl, igračke, vrtić, školu…

Naravno da svi žele samo najbolje i najkvalitetnije za svoje dijete, ali pokušajte da smanjite troškove. Jedan od načina je da prestanete da kupujete skupe igračke i garderobu koji bebama obično uopšte nisu zanimljivi.

Na kraju, najvažnije od svega je da se potpuno opustite i uživate u čarima roditeljstva!

(Bebac.com)