Magazin 07.02.2016.

Pet nevjerovatnih činjenica o najvećem komunisti u istoriji

ČITANJE: 2 minute
lenjin
Vladimir Iljič Lenjin imao je veliku ulogu u istoriji 20. vijeka, ali postoje stvari koje mnogi i dalje ne znaju o njemu.

Otac Oktobarske revolucije i prvi vođa Sovjetskog Saveza i dalje izaziva mnogo nesuglasica među istoričarima, pogotovo kad se pokrene tema boljševizma i njegove ideologije.

Mnogi ističu da je sve to bila jedna velika katastrofa, te da je ta diktatura uzela milione nedužnih života. Drugi imaju pozitivniji pristup i ističu dobre strane Lenjinovog rada, tj. stvaranje jake, industrijski i tehnološki razvijene države.

Prema nedavnim anketama oko 30 odsto ljudi smatra da je Oktobarska revolucija dovela do ekonomskog i socijalnog napretka, 12 odsto ne zna šta bi reklo, a 31 odsto ih gleda isključivo negativno na revoluciju. Oko 25 odsto ispitanika izjasnilo se neutralno.

Uprkos tome koliko znate o njegovoj ulozi u istoriji, postoje neki detalji iz njegovog života koje vrlo vjerovatno ne znate.

1. Brat mu je obješen zbog planiranog atentata na cara

Lenjinov stariji brat Aleksandar, uhapšen je 1887. godine jer je učestvovao u uroti da se bombom ubije car Aleksandar III. Dok se većina urotnika izvukla preklinjući za milost i kajući se zbog svojih planova, Aleksandar je obješen jer je to proglasio neiskrenim činom.

2. Izbačen je s fakulteta

Samo nekoliko mjeseci nakon što mu je brat pogubljen, sedamnaestogodišnji Lenjin upisao se na fakultet u Kazanju, s kojeg je nekoliko mjeseci kasnije izbačen zbog učestvovanja u protestima. Fakultet je ipak završio u Sankt-Peterburgu 1891. godine, kao vanredni student.

3. Tri godine je proveo u prognaništvu u Sibiru

Prvi marksistički esej Lenjin je objavio 1894., a već sljedeće godine krenuo je na putovanje kroz Francusku, Njemačku i Švajcarsku kako bi upoznao istomišljenike. Kada se vratio u Rusiju, uhapšen je prije nego što je objavio prvo izdanje marksističkog časopisa na kojem je radio. Proveo je godinu dana u zatvoru prije nego što je poslan u Sibir gdje je upoznao buduću suprugu. Kaznu je odslužio 1900., a sljedećih 17 godina je proveo je u inostranstvu.

4. Lenjin nije bilo njegovo pravo ime

Vladimir Iljič Uljanov je isprobavao više pseudonima prije nego što je odabrao Lenjin. To je bila uobičajena praksa među ruskim revolucionarima. Staljin je, na primjer, rođen kao Josif Visarionovič, a Lav Trocki kao Lav Davidovič Bronstein.

5. Nije bio naklonjen Staljinu

Staljin je bio u Lenjinovom užem krugu prije nego je postao generalni sekretar Komunističke partije 1922. godine. Pa ipak, Lenjin se vrlo brzo pokajao što je postavio mladog Gruzijca na tu poziciju. U pismu koje je napisao ruskom kongresu, opisao je Staljina kao “sirovog” i predlagao da se zamijeni nekim tko je “strpljiviji, odaniji, obazriviji prema drugovima i manje hirovit”. Ali veliki revolucionar je ubrzo doživio treći moždani udar, te je izgubio političku moć, što je ambiciozni Staljin odmah iskoristio.

(Express.hr)