Magazin 27.10.2015.

Pet nezdravih namirnica o kojima ne razmišljate tako

ČITANJE: 2 minute
mesne-preradjevine
Postoji hrana za koju znamo da je jednostavno loša za nas, poput gaziranih sokova i slatkiša. No, postoji i hrana o kojoj uopšte ne razmišljamo tako, čak štaviše, mislimo da je i zdrava, a zapravo je potpuno suprotno.

U nastavku saznajte kojih bi se namirnica trebali odmah riješiti ili ih barem konzumirati što manje.

Kokice iz mikrotalasne peći

Ne samo da su prepune nezdravih masnoća koje su loše za vaš kardiovaskularni sistem, kokice za mikrotalasnu mogu sadržavati i perfluorooktanoat (PFOA), otrovnu materiju koja se nalazi u teflonskim tavama i loncima. One s ukusom putera najčešće sadrže i diacetil, hemikaliju koja oštećuje ćelije koje štite mozak.

Prirodni voćni sokovi

Prirodni su i puni vitamina C, istina. Ali, jeste li znali da samo jedna čaša prirodnog voćnog soka sadrži čak 36 grama šećera? Većina tog šećera dolazi iz fruktoze koja je idealna za stvaranje sala na trbuhu.

Slatke žitarice

Tješite se da se zdravo hranite ako ujutro za doručak jedete žitarice? Ako nisu sto posto prirodne, bez šećera i aditiva, poput čistih zobenih pahuljica, radite pogrešno. Sve prerađene žitarice prepune su šećera koji može uzrokovati dijabetes, ali i probleme sa srcem.

Dijetalna gazirana pića

Šta vještačke boje i šećeri te inhibitori požara imaju zajedničko? Svi oni su glavni sastojci vaših omiljenih dijetalnih gaziranih pića. Još ako su u flaši koja sadrži BPA hemikaliju, pijete zapravo najgore piće ikad. Sva dijetalna pića sadrže vještačke zaslađivače koja podižu nivo glukoze u krvi te preopterećuju jetru. Vještačke boje, s druge strane, su kancerogene za životinje, što znači da su štetne i za ljude.

Mesne prerađevine

Salama i kobasica u kojima uživate svako jutro izuzetno su štetne za vaše tijelo. Većina mesnih prerađevina sadrži nitrate, konzervanse koji usporavaju prirodnu obradu šećera što povećava rizik za dijabetes. Nitrati takođe povećavaju rizik za obolijevanje od raka štitne žlijezde i debelog crijeva. Ako vam to nije dovoljan razlog, većina mesnih prerađevina prepuna je soli čije pretjerano konzumiranje stvara velike probleme zdravlju čovjeka.

(Vecernji.hr)