Magazin 14.12.2015.

Pet razloga da se posjeti Njemačka

ČITANJE: 2 minute
njemacka
Njemačka pruža svakom turisti ponešto, a mnogim gostima sve: šoping, istoriju, zabavu, kulturu, gastronomiju…

Da je ova zemlja vrijedna posjete, najbolji je dokaz to što se 40 lokaliteta našlo na Uneskovoj listi svjetske baštine. Romantični mogu da krenu romantičnim putem, ljubitelji bajki Grimovom rutom, a poštovaoci istorije do berlinskog zida.

1. Švarcvald torta

Najukusniji švarcvald kolač može se probati u njemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg. Slatkiš s višnjama, šlagom i čokoladom najbolje je pojesti na mjestu s pogledom na Crnu šumu, a poslije posjete muzeju Kuku satova. U Baden-Virtembergu se nalazi i zabavni park “Evropa”.

2. Rotenburg

Najromatičniji grad na njemačkoj romantičnoj ruti (dugačkoj 400 kilometara) jeste Rotenburg na rijeci Tauber. Kapije ovog srednjovekovnog mjesta svake večeri i danas “zaključava” noćni čuvar u 20 časova! Toliko je lijep da je Amerikancima bilo žao da ga bombarduju na kraju Drugog svjetskog rata. Krase ga fontane, kuće iz srednjeg vijeka, sat-kule i zidine koje se prodaju na metar.

3. Božićni vašari

Gotovo svaki grad u Bavarskoj organizuje božićni vašar, ali tri su bez premca: u Nirnbergu, Bambergu i Regensburgu. Vašar u Nirnbergu je jedinstven po tome što se organizuje unutar zidina starog grada, a njegov zaštitinik je anđeo – dijete plavih očiju rođeno u ovom gradu. Vrijedi posjetiti i romantični božićni vašar u Regensburgu.

4. Dvorci

Njemačka ima desetine prelijepih dvoraca koji su rekonstruisani i u kojima se održavaju festivali. Međutim, najspektakularniji je Nojšvajnštajn u Bavarskoj. Kralj Ludvig Drugi bio je jedinstvena figura u njemačkoj istoriji, jer je njegov život protkan legendama i bajkama.

5. Šoping

Minhen je prestonica piva, pa je “Oktoberfest” odličan razlog da se otputuje u ovaj grad. Međutim, Bavarska je i prestonica auto-industrije, a ljubitelji četvorotočkaša imaju mnogo razloga da posjete hramove automobila.

U isto vrijeme, pripadnice ljepšeg pola mogu da uživaju u beskrajnom šopingu.

(Novosti.rs)