Biznis 29.11.2015.

Pet znakova da je vaš pametni telefon zaražen virusom

ČITANJE: 1 minuta
Telefon virus
Najslabija tačka najpopularnijeg operativnog sistema na pametnim telefonima je podložnost virusima.

Zato nemojte okretati glavu ako uvidite jedan od pet znakova koje ćemo nabrojati, a pokazuju da je vašem telefonu potrebno temeljno čišćenje.

Uostalom, najveći problem je što većina vlasnika telefona nije ni svjesna da je njihov mobilni zaražen sve dok nije prekasno.

1. (Pre)kratak životni vijek baterije

Nakon dužeg korišćenja telefona otprilike znate koliko bi trebalo da traje baterija s obzirom na intezitet korišćenja. Dakle, ako je vijek trajanja baterije poprilično smanjen, a niste je punili više od 1000 puta, onda je na telefonu virus.

2. Propušteni pozivi

Kao i telefoni, tako su i virusi pametni, pa utiču na dolazne i odlazne pozive. Ne brinite, niste gluvi, ako primjetite veći broj propuštenih poziva, a glasnoća je podešena kao i uvijek, virus je logična misao. Ista priča je i ako imate smetnje za vrijeme telefonskog razgovora.

3. Veliki računi

Ovo su jedni od gorih virusa, jer nakon što se uvuku na vaš telefon krenu bez kontrole da šalju SMS poruke na posebne telefonske brojeve koji se dodatno naplaćuju.

4. Povećanje prometa podataka

Ista priča kao i s telefonskim računima. Postoje virusi koji će tajno “pojesti” vaš besplatni promet podataka, a onda kreće naplata.

5. Usporen rad uređaja

Slični kao i sa vijekom trajanja baterije, tako ste nakon nekog vremena upoznati i sa brzinom rada vašeg uređaja. Zato posumnjajte na virus ako performanse vašeg telefona odjednom više nisu kao što su bile.

(B92)