Magazin 15.12.2015.

Petominutni video o nasilju nad ženama uzburkao društvene mreže

ČITANJE: 1 minuta
Biti zensko briga
Norveška neprofitna organizacija “Briga” koja se bori za ženska prava, snimila je petominutni video #DragiTata koji govori o opasnosti koja vreba kada si žensko, jer je “biti žena najopasnija stvar”.

Video je objavljen sa ciljem da podstakne ljude da promijene stavove i spriječe seksualne napade na buduće ženske generacije.

Film, koji prikazuje budućnost žene koju će silovati porodični prijatelj, a kasnije i isprebijati vjerenik, izazvao je burne reakcije u Norveškoj. Vidjelo ga je 300.000 ljudi do sada, a preveden je i na engleski jezik.

Tviteraši smatraju da je ovo najbitniji video proteklih godina koji je podigao gomilu burnih reakcija, a isto tako naveo i mnoge muškarce da se osjećaju kao čudovišta.

Jedna žena je pozvala sve one silovane žene da govore glasno o onome šta im se desilo, dok su mnogi savjetovali muškarce da ga obavezno odgledaju, jer je film snimljen upravo zbog njih.

-Pogledajte ovaj film koji traje pet minuta, posebno vi muškarci, braćo, očevi, muževi- napisala je jedna tviterašica, dok je bilo i onih koji nisu oduševljeni porukom koju nosi ovaj video.

Norveška neprofitna organizacija “Briga” napisala je na svom sajtu: -Jedna od pet žena u Norveškoj je bila žrtva nasilja i to partnera kome veruje. Žene i devojčice, svih godina i iz svih zemalja širom sveta su ugrožene. Svaka žena koja je izložena nasilju je nečija ćerka –

https://www.youtube.com/watch?v=fNtGe-qjJWA

(24sata.rs)