Biznis 23.07.2021.

Petričević prvu slobodnu zonu u Republici najavio do kraja godine

ČITANJE: 1 minuta

Pogon fabrike “Jumko“ iz Vranja trebao bi uskoro biti otvoren u Hercegovini, najvjerovatnije u Bileći.

Ovo je danas  u Trebinju najavio Vjekoslav Petričević ministar privrede i preduzetništva.

On je nakon sastanka sa predsjednikom Područne privredne komore Trebinje Duškom Pantovićem i lokalnim privrednicima,  rekao da se u novom pogonu  očekuje se od 100 do 200 novih radnih mjesta, piše Srpskainfo.

Ministar privrede i preduzetništa je naveo da je cilj privlačenje novih investicija kroz otvaranje slobodnih industrijskih zona, a prva bi trebala biti otvorena do kraja godine.

– Pripremaju se elaborati, infrastruktura. Da li će prva biti u Bratuncu ili u Trebinju, biće poznato do kraja godine. Proizvodnja unutar slobodnih zona bila bi oslobođenja plaćanja PDV i carina, a njima se oslobađaju investitori i otvaraju nova radna mjesta – istakao je Petričević.

On je pozvao na  što veću imunizaciju radnika u privrednim kolektivma, pošto je kako je naveo, pokazatelji rasta industrijske proizvodnje su upitni, ako se vrati talas pandemije.

-Imamo dovoljan broj vakacina i pozivamo privrednike i radnike da se vakciništu u ovom ljetnom periodu – naveo je Petričević.

On je  dodao  da je rast industijske proizvodnje u julu ove godine za  3,1 odsto viša  u odnosu na maj, a u junu 2021. taj rast je bio viši za 24.7 odsto u odnosu na jun 2020.

– Sve to ukazuje na oporavak privrede RS”- istakao je Petričević.

(A.M.)