Biznis 27.09.2021.

PETRIČEVIĆ SA STEFANOVIĆEM: Jačati saradnju Srpske i Srbije u oblasti namjenske industrije

ČITANJE: 2 minute

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslavom Petričevićem o pravcima buduće saradnje u oblasti namjenske industrije, a u skladu sa zaključcima sa zajedničke sjednice vlada Srbije i Srpske.

Stefanović je ocijenio da odnosi Srbije i Republike Srpske kontinuirano jačaju i da su primjer kako se zajednički radi na razvoju i stvaranju boljih uslova života za građane, a istovremeno doprinosi očuvanju stabilnosti regiona, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

On je podsjetio na razvijenu saradnju u obostranom interesu koju su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije ostvarili sa Fabrikama iz Republike Srpske, kao što su “Orao” iz Bijeljine, “Kosmos” iz Banjaluke i Fabrikom motora specijalne namene sa Pala.

Stefanović je istakao da je samo sa preduzećem “Orao” Ministarstvo odbrane Srbije je ove godine potpisalo najveći pojedinačni ugovor o remontu motora za Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu Srbije u vrijednosti 3,7 miliona evra, dok je “Kosmos” dobio posao remonta sistema “Kub”.

“Na ovaj način Srbija nastavlja jačanje kapaciteta i modernizaciju svoje vojske, a istovremeno investira i doprinosi jačanju privrede Republike Srpske”, ocijenio je Stefanović.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević zahvalio je na saradnji koju Srbija ostvaruje sa namjenskom industrijom Republike Srpske, ističući da je ona od značaja i za očuvanje i otvaranje novih radnih mjesta u ovim preduzećima, ali i za ukupnu privredu Srpske.

Petričević je potvrdio i opredjeljenost za dalje strateško produbljivanje ove saradnje.

Sastanku dvojice ministara prisustvovali su državni sekretar Ministarstva odbrane Srbije Branko Živanović i pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, kao i pomoćnik ministra Petričevića za industriju Sonja Tovilović i direktor preduzeća “Orao” Mladen Stojanović.

(Srna/SB)