Biznis 22.09.2021.

PETRIČEVIĆ: Srpska nudi investitorima povoljne uslove

ČITANJE: 1 minuta

Republika Srpska investitorima nudi povoljno poslovno okruženje, a kao glavni razlog za investiranje ističu se povoljni troškovi poslovanja, rekao je ministar privrede i preduzetništva Srpske Vjekoslav Petričević na konferenciji “Investicioni potencijali Republike Srpske” u Beogradu.

Porez na dobit je 10 odsto, ne postoji porez na dividendu, a cijena energenata je jedna od najnižih u region ukazao je Petričević govoreći o prednostima investiranja i poslovanja u Republici Srpskoj.

On je naveo da je u februaru ove godine u Republici Srpskoj usvojen Zakon o slobodnim zonama s ciljem da se ova oblast dodatno stimuliše radi privlačenja investicija, te dodao da se u tom radu sarađivalo sa predstavnicima slobodnih zona u Srbiji.

Petričević je istakao da je već nekoliko lokalnih zajednica pokrenulo aktivnosti ili iskazalo interesovanje za pokretanje slobodnih zona.

– Rijeka Drina nema samo simbolični značaj, već i veliki privredni potencijal, što nas je podstaklo na realizaciju projekta poslovnih zona u širem području Podrinja. Kao rezultat odluka sa zajedničkih sjednica dvije vlade, Srbija će uložiti 10,5 miliona evra u infrastrukturu u slobodnim zonama u Podrinju – rekao je Petričević.

On je danas upoznao privrednike o podsticajnim mjerama za ulaganja, da je Srbija najveći spoljnotrgovinski partner i strani ulagač u Republiku Srpsku, a cilj je da tako i ostane, i da kroz saradnju u budućnosti Srbija i Srpska ostvare još bolje rezultate.

– Već više od godinu dana pandemija otežava mnoge privredne aktivnosti u svijetu, ali važno je istaći da su naše privrede pokazale vitalnosti i u ovakvim okolnostima ostale efikasne, produktivne i konkurentne – naveo je Petričević.

(SB)