Biznis 23.03.2023.

Petrović: Balansno tržište i termoelektrična energija najvažnije

ČITANJE: 2 minute

Izdavanje načelnih saglasnosti za priključak obnovljivih izvora električne energije, balansno tržište i termoelektrična energija, koja će biti sve skuplja, značajni su segmenti današnjeg rada Samita energetike u Trebinju, izjavio je direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović.

Petrović je rekao da je primijećeno da je najveći problem izdavanja bez ikakve kontrole načelnih saglasnosti za priključak obnovljivih izvora električne energije /vjetar i sunce/ u BiH.

“LJude uvlače u investicije i na kraju neće moći da se prikopčaju na elektroprenosni sistem zbog nemogućnosti prenosa takve električne energije”, rekao je Petrović novinarima.

On je dodao da će se regulatorna agencija na niovu BiH, koja uređuje rad elektroprenosa, uključiti u davanje saglasnosti za priključak ovako važnih projekata da ne bi bio zaustavljen razvoj obnovljivih izvora energije, ali i da se izbjegne da se dobiju sudski postupci zbog zaustavljanja investicija.

Petrović je istakao da će balansna energija biti budućnost i da je drugi važan segment o kojem se danas razgovaralo balansno tržište.

“Prije nekoliko godina balansna energija je koštala nekoliko evra, a danas košta 20 evra po megavatsatu. Veliki zadatak za sve elektroprivrede je kako da obezbijede stabilnost u balansnom tržištu”, rekao je Petrović.

On je naveo da je treći značajan segment drugog dana Samita energetike termoelektrična energija, naglasivši rekavši da bankarski sektor sve manje podržava proizvodnju iz termoelektrana, te da će radna snaga i usluge biti sve skuplji.

“To znači da će se povećati proizvodna cijena električne energije u termoelektrani”, rekao je Petrović.

On je podsjetio da je “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisala ugovor o otkupu i kupovini električne energije od Termoelektrane Gacko na dvije godine.

“Godišnji promet do sada je bio oko 160 miliona KM, sada će biti 180 miliona KM, ali pod uslovom da imamo stabilnu proizvodnju struje u pogonu”, rekao je Petrović.

On je napomenuo da su zahtjevi Energetske zajednice takvi da je sve više ekoloških zahtjeva koji su skupi, koji će poskupiti održavanje stabilnog kilovatsata iz termoelektrana, pa će se ta cijena svake godine povećavati.

Petrović je rekao da se to jedino može amortizovati započetim investicijama, solarnim i vjetroelektranama koje imaju niske cijene proizvodnje.

“Miksom tih jeftinih energija i ove skupe termoelektrične energije ublažićemo povećanje cijene električne energije koje će se izazvati obračunom emisije ugljen-dioksida”, rekao je Petrović.

(Srna/A.M.)