Biznis 27.06.2023.

PETROVIĆ: Elektroprivreda Srpske radi na šest velikih projekata

ČITANJE: 3 minute

Elektroprivreda Republike Srpske intenzivno radi na šest velikih investicionih projekata, od kojih je u planu da najranije, već sljedeće godine, bude završena Solarna elektrana Trebinje 1, izjavio je danas generalni direktor tog preduzeća Luka Petrović i ukazao da Srpska ima velike energetske potencijale.

Petrović je rekao da, osim Hidroelektrane Dabar, na kojoj su prošle nedjelje počeli glavni radovi na području Bileće, predstoje takođe i obimni, glavni radovi i na tri hidroelektrane na rijeci Bistrici, ukupne snage 37 megavata, koje će biti završene za tri godine.

– To je već završen posao u smislu finansiranja, a naravno da treba, kroz nadzor, pratiti kvalitet izvođenja radova koji su toku – pojasnio je Petrović.

On je naveo da je treći projekat HE Mrsovo na rijeci Lim, koja će se raditi sa renomiranom turskom kompanijom MGA i najavio da će ta hidroelektrana biti puštena u rad za 31 mjesec.

– To djeluje brzo, oni tvrde da mogu i ranije, ali takav je rok u ugovoru – dodao je Petrović za Srnu.

Četvrti projekat je HE Buk Bijela, koja se realizuje u saradnji sa Srbijom, podsjetio je Petrović i dodao da su već otvorene ponude za glavne radove i da se očekuje vrlo brzo, nakon potpisivanja ugovora, da se rješava finansiranje tog projekta.

Prema njegovim riječima, najranije za godinu dana može se očekivati potpisivanje ugovora o finansiranju tog projekta, da bi se mogla otvoriti gradilišta na Gornjoj Drini, odnosno na HE Buk Bijela, a potom i na hidroelektranama Foča i Paunci.

– Peti projekat je Vjetropark Hrgud kod Berkovića, za koji postoji kreditni aranžman od 64 miliona KM sa njemačkom KFV bankom – rekao je Petrović i dodao da se odvija sporo zbog njemačkih procedura.

– Radi se glavni projekat i ove godine će biti izabran izvođač radova, za koje tvrde da mogu biti završeni za godinu dana – pojasnio je Petrović.

On je najavio da će najbrži projekat biti Solarna elektrana Trebinje 1 koja se radi sa mađarskom kompanijom “Lugos rinjuabl”, a koja bi sljedeće godine trebalo da bude puštena u rad.

Prema njegovim riječima, mađarski partneri su već u fazi odabira izvođača i opreme za tu solarnu elektranu, a tokom ljeta se očekuju pripremni, a nakon toga i glavni radovi na montaži opreme, s tim da je najveći problem trafostanica za čiju isporuku treba 12 mjeseci.

Petrović je napomenuo da su, osim tih šest, razvili još dva projekta – HE Bileća, snage 33 megavata i Solarnu elektranu Trebinje 2, snage 53 megavata, za koje već postoje koncesije.

– Sada gledamo koji ćemo model primijeniti, da bez našeg novca završimo te objekte, jer postoji i takav model i biće uskoro prezentovano sa nekom od kompanija koju budemo odabrali, pošto četiri kompanije žele da grade objekte iz obnovljivih izvora energije u Republici Srpskoj – dodao je Petrović.

On je dodao i da je u toku i kupovina koncesije za Hidroelektranu Cijevna 3 kod Doboja, koja je u vlasništvu Elektrodistribucije Doboj, pošto elektrodistribucije ne mogu da grade proizvodne objekte, s ciljem nastavka te investicije, koja je spremna.

– Ogromni su potencijali Republike Srpske, veoma je teško razvijati projekte. Nedostaje kadrova koji su najvažniji za realizaciju investicija i malo je onih koji su radili u investicijama, jer izgraditi novi objekat, nije isto kao eksploatacija i održavanje projekta – pojasnio je Petrović.

(Srna/SB)

Oznake: Luka Petrović