Biznis 08.05.2023.

PETROVIĆ: Kinezi najavili početak glavnih radova na HE Dabar do kraja maja

ČITANJE: 3 minute

Generalni direktor preduzeća Elektroprivreda Republike Srpske Luka Petrović izjavio je danas da su partneri iz kineske kompanije Gezuba najavili da će do kraja maja početi glavne radove na Hidroelektrani Dabar snage 160 megavata, sa svim objektima.

– Јedan veoma složen i ozbiljan zadatak je završen i možemo da za 42 mjeseca očekujemo da elektrana bude na mreži – rekao je Petrović novinarima u Beogradu, gdje je prisustvovao Beogradskom energetskom forumu.

On je pojasnio da ti objekti podrazumjevaju, između ostalog, branu koja stvara akumulaciono jezero, kao i završetak tlačnog cjevovoda, vodostana na dijelu tunela, kao i zgrade sa svom opremom, te 5,5 kilometara kanala kroz Dabarsko polje, plus proširenje postojećeg tunela Dabarsko polje-Fatničko polje od 3,4 kilometra.

Petrović je rekao da je takav složen projekat kao što je izgradnja HE “Dabar” tražio primjenu svih procedura i zakonskih propisa koji važe u Srpskoj i BiH.

On je napomenuo da je odabran kineski “Gezub” i model finansiranja koji je domaći izvođač predložio, te da su pregovori trajali gotovo tri godine.

– Mi smo uradili sve što je sa naše strane. Vlada je podržala projekat izgradnje HE Dabar i dala garanciju za 85 procenata vrijednosti ugovora. Uspjeli smo da vlastitim sredstvima obezbijedimo 15 procenata koje smo već uplatili – rekao je Petrović.

Osim vrijednosti ugovora od 224 miliona evra po sistemu “ključ u ruke”, uplaćeno je, kaže on, i osiguranje kredita od 189,4 miliona evra kod kineske Eksim banke i nakon svih tih predradnji potrebno je bilo izabrati još i nadzor nad izvođenjem radova, što je završena procedura.

– Sva odgovornost za rokove je isključivo na strani izvođača koji je sa svojim podizvođačima dužan da radove izvede najkvalitetnije i u predviđenom roku – naveo je Petrović.

Na pitanje da li je Vlada Srpske potpisala garancije za vraćanje kredita od 189,4 miliona evra za HE Dabar, Petrović je rekao da je Vlada dala garanciju 85 odsto vrijednosti ugovora, koja je ispitivana na 30 sastanaka sa kineskom Eksim bankom i njihovim timovima.

On je naveo da je najvažnije to što je to najpovoljniji kreditni aranžman koji se mogao organizovati na ovim prostorima, sa kamatnom stopom od 2,2 odsto, sa grejs periodom od četiri godine, plus 16 godina otplate.

– Znači, to je 20-godišnji aranžman sa kineskom Eksim bankom. Mislimo da takav aranžman još niko nije napravio, jedinstven je i vjerujem da ćemo napraviti još niz ovakvih aranžmana, kao što ih imamo u proceduri – rekao je Petrović.

Petrović je istakao da je najvažnije da su Elektroprivreda i Vlada Srpske opredijeljeni za izgradnju energetskih objekata iz obnovljivih izvora, a ovaj projekat je prozivodnja električne energije putem vode.

On je istakao da je ovo je veoma važan objekat iz obnovljivih izvora koji će proizvoditi u sistemu ukupno više od 10 odsto energije koju sada proizvodi kompletna “Elektorprivreda Republike Srpske”.

– Tako da možemo da kažemo da ćemo sa ovom energijom dobiti mogućnost prodaje zelenih sertifikata i učestvovati na evropskom tržištu s obzirom na taksu na emisiju ugljendioksida, ali i mogućnost naplaćivanja prodaje zelenih sertifikata iz obnovljivih izvora – rekao je Petrović, prenosi RTRS.

(SB)

Oznake: Luka Petrović