Biznis 04.03.2019.

PETROVIĆ – KOPAČ: Energetska zajednica traži da RS ukine regulaciju cijene struje

ČITANJE: 2 minute

Novi nacrt zakona o električnoj energiji RS koji je u skupštinskoj proceduri, kao i izmjene zakona o obnovljivim izvorima enegije koji će se naći na prvoj redovnoj sjednici NSRS, moraju biti usklađeni sa Trećim energetskim paketom EU, zaključeno je nakon današnjeg sastanka generalnog direktora ERS Luke Petrovića sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice jugoistočne Evrope Janezom Kopačem.

– U Srpskoj se, za razliku od FBiH, cijene proizvodnje se još uvijek regulišu, što je najveći nedostatak postojećeg zakona i nacrta novog zakona. Problem je u tome što su proizvodna preduzeća djelimično u prvatnom vlasništvu i stalno postoji prijetnja da će privatni vlasnici voditi neke pravne postupke i to sepokušava riješiti regulacijom, ali ne može dugoročno. Održavanje regulacije sprečava efikasnija rješenja i investicione odluke unutar RS.

Oko regulacije će trebati naći prelazno rješenje, ali RS mora da prestane regulisati cijenu proizvodnje, nju mora određivati tržište. Elektrane iz obnovljivih izvora su u proizvodnji jeftinije, a kroz regulaciju njihove cijene su previsoke. Cijene elektrane na ugalj su skupe i kroz regulaciju se one prave jeftinijim. To ne odražava stvarnost troškova – rekao je Kopač, nakon sastanka.

On je dodao da regulacije cijena proizvodnje električne energije nema u zemljama okruženja, a ima je samo u Ukrajini, gdje će biti ukinuta ove godine.

– Krajnji efekat ovoga je moguće povećanje cijena električne energije, ali će odražavati realnu situaciju – istakao je Kopač.

Generalni diretkor ERS Luka Petrović je naveo da uklapanjem u treći energetski paket „Elektroprivreda RS“ će poslovati kao i sve druge elektroprivrede u okruženju.

– Ovim nismo u potpunosti zadovoljili ciljeve Evrope , jer se novi zakon mora usvojiti u BiH, nakon usvajanja entitetskih zakona – istakao je on.

Petrović je naveo da je ERS u drugoj fazi reorganizacije ERS, odnosno u toku je proces odvajanja distribucija od snabdijevača, što se svugdje primjenjuje u Evropi.

Direktor ERS je rekao da je direktor Sekretarijata Eneregetske zajednice jugoistočne Evrope upoznat i sa investicijama koje provodi ERS, poput upoznavanja mogućnosti gradnje obnovljivih izvozra električne energije, solarne, vjetro i hidroelektrane i drugih.

– Obaveza da se prate evropske smjernice, kako bi postali članica EU na pravi način – istakao je Petrović.

(Srpska info)

Oznake: Luka Petrović