Biznis 18.03.2024.

Petrović: Samit energetike okupiće investitore iz brojnih zemalja

ČITANJE: 2 minute

Samit energetike okupiće ove sedmice u Trebinju investitore iz Kine, Njemačke, Austrije, Mađarske, Turske, što je dobra prilika da se upoznaju sa domaćim potencijalima, rekao je generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” /ERS/ Luka Petrović.

Petrović je rekao da je značaj ovog skupa, koji će početi u srijedu, 20. marta, višestruk jer će stručnjaci i privrednici iz regiona i svijeta razgovorati o svim važnim problemima i rješenjima u okviru energetike.

– Nije riječ samo o hidroelektranama i termoelektranama, distributivnoj i prenosnoj mreži, već i o pametnoj tehnologiji, vještačkoj inteligenciji. Tu je i primjena energetske tranzicije, dekarbonizacija, razvoj projekata – rekao je Petrović na godišnjoj konferenciji za novinare ERS-a.

On je ukazao na potencijale hidro, solarnih i vjetroparkova Srpske.

– Teme su i oblasti nove tehnologije, te iskorištavanje hidrogena i amonijaka, kao i baterijski sistemi. Kada dođu najeminentniji stručnjaci iz tih oblasti, komunikacija se proširuje i možemo doći do kvalitetnih adresa koje mogu da finansiraju i izvode projekte, te isporučuju najkvalitetniju opremu – rekao je Petrović.

On je ukazao da Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne nema u svom portfoliju termoelektričnu energiju, koja je duplo skuplja nego solarna, hidro i vjetroenergija, nego čak i sa tom duplo jeftinijom energijom imaju više cijene struje za građanu i privredu od ERS-a.

Zato je, kaže on, intencija ERS-a da dobije električne energije što više iz obnovljivih izvora.

– Svjesni smo da će u budućnosti biti skupa termoelektrična energija, a građanima će se morati povećavati cijena ako ne budemo razvijali obnovljive izvore energije. ERS će i dalje biti najpovoljniji ponuđač električne energije na Balkanu, ukoliko budemo razvijali obnovljive izvore električne energije – rekao je Petrović.

Peti samit energetike u Trebinju, koji će biti održan od srijede do petka, 20. do 22. marta, okupiće najeminentnije stručnjake iz oblasti energetike. Očekuje se oko 1.000 učesnika i gostiju i prema sadržaju će biti najpotpuniji i najraznovrsniji do sada.