Biznis 06.03.2023.

PETROVIĆ: U Srpskoj trenutno šest ugovorenih energetskih projekata, vrijednih 1,4 milijarde KM

ČITANJE: 2 minute

Republika Srpska je energetski stabilna, zahvaljujući višku električne energije i ulaganju u energetske projekte, rekli su gosti u emisiji RTRS-a Drugi ugao.

Direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović kaže da je u Srpskoj trenutno ugovorenih šest energetskih projekata, vrijednih 1,4 milijarde KM.

Kada budu realizovani, ističe Petrović, proizvodiće se dodatnih 30 odsto električne energije.

To će, prema riječima predsjednika Saveza energetičara Srbije Nikole Rajakovića, omogućiti stabilnost cijene struje za građane i privredu Srpske.

– Gledajući iz ugla Republike Srpske, mi smo stabilniji od ostalih u regionu jer imamo viškove električne energije. Vjetropark, jedan solar, Dabar, Bistrica, Buk Bijela i Mrsovo – ovih šest projekata će značiti novi život Elektroprivredi Republike Srpske, stabilnost i bezbjednost snabdijevanja naših građana i naše privrede, sa mogućnošću privlačenja novih investicija i privrednika zbog dugoročnog snabdijevanja povoljnim cijenama električne energije – kaže Petrović.

Rajaković ističe da prirodni resursi Republike Srpske, na koje se i region naslanja, omogućavaju pristupačne cijene električne energije građanima i privredi.

– BiH, posebno Republika Srpska, bogata je hidropotencijalom i to je prirodni resurs koji treba koristiti – naglašava on.

Potpredsjednik Elnos grupe Borko Torbica kaže da višak električne energije kojom Republika Srpska raspolaže daje veliku perspektivu u trenutku kada je privredna aktivnost u cijeloj Evropi ugrožena zbog manjka energenata, pogotovo nakon prekida snabdijevanja fosilnim gorivima iz pravca Rusije.

– Suficit koji imamo u električnoj energiji nama otvara ogromnu perspektivu. Investicioni potencijal u Republici Srpskoj u ovom trenutku privlači najveće investitore – od Amerike do Kine. Dakle, Republika Srpska sa novim investicijama ima potpunu stabilnost, a privreda Srpske i energetsku bezbjednost – naglašava Torbica, prenosi RTRS.

(SB)

Oznake: Luka Petrović