Magazin 05.04.2016.

Pjesma AC/DC-a poboljšava dejstvo lijekova protiv raka

ČITANJE: 2 minute
acdc
Najnovija studija ukazala je na to da pjesma “Thunderstruck”, poznate rok grupe AC/DC poboljšava dejstvo lijekova namijenjenih za borbu protiv raka.

Ovo su otkrili australijski naučnici koji su taj hit iz 1990. godine puštali kako bi “natjerali” medicinske čestice da poskakuju da bi se obložile plazmatskom membranom koja im pomaže da duže traju u ljudskom organizmu, prenosi “Classic Rock Magazine”.

Prije nego što je otkrivena ta tehnika, samo je jedna strana čestice mogla biti obložena uzrokujući to da se lijek kamptotecin brže raspada u ljudskom organizmu.

Profesor sa Univerziteta Južne Australije Niko Voelcker potvrdio je sadržaj rada objavljenog u februaru.

“Normalno, oblaganje se formira samo na jednoj strani čestice, onoj koja je izložena. Međutim, druga strana neće biti obložena. Tu smo došli do ideje da upotrebimo zvučnike”, rekao je.

“Zvučnici bi stvorili vibracije pa bi čestice poskakivale gore-dole. Haotične frekvencije su dobro funkcionisale što je rezultiralo boljim oblaganjem čestica”, dodao je.

U radu, Voelckerov tim naveo je da su rezultati oblaganja poput teflona postignuti prevrtanjem čestica dok se čula AC/DC-jeva pjesma “Thunderstruck”. Potpuno oblaganje rezultiralo je u očigledno sporijem otpuštanju lijeka.

Voelcker smatra da bi taj proces mogao da ima primjenu u proizvodnji mnogih drugih lijekova.

Prema istraživanju iz 2011. koje su sproveli američki naučnici na čelu s Metom Valerom, naučnikom i skiperom, velike bijele rase (morskih pasa) najviše vole AC/DC-jevu pjesmu “You Shook Me All Night Long”. Oni su sproveli istraživanje u južnom dijelu Australije pa su na temelju opažanja i zabilješki došli do zaključka kako grupa AC/DC, tačnije, njihova rok muzika smiruje velike morske pse.

(b92)